Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέλυσε τον περιφερειακό διευθυντή του στον Δυτικό Ειρηνικό

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΥ
Ο Ιάπωνας Dr. Takeshi Kasai είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για ρατσιστική και υβριστική συμπεριφορά

Στην καταγγελία της σύμβασης που είχε με τον πανίσχυρο περιφερειακό διευθυντή του στον Δυτικό Ειρηνικό προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από κατηγορίες για υβριστική και ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του.

Τις καταγγελίες είχε κάνει το προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικού Ειρηνικού του Οργανισμού στην Μανίλα. Ο μέχρι πρότινος περιφερειακός διευθυντής Dr. Takeshi Kasai βρισκόταν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο σε υποχρεωτική άδεια «επ’ αόριστον» έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών. Οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, για το θέμα του συνεδρίασε επί διημέρου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ. Θέμα της συνεδρίασης, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ήταν η εισήγηση επί του θέματος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ. Η Περιφερειακή Επιτροπή συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στην Μανίλα, επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η απόφαση ήταν η λήξη της συνεργασίας με τον Dr. Kasai.

«Έως και την τελευταία στιγμή είχε την επιλογή να παραιτηθεί», φέρεται να είπε. «Εκείνος όμως αρνήθηκε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν σχεδόν οριακό, 13-11. Έγιναν πολλά τηλεφωνήματα στο παρασκήνιο».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ιαπωνία προσπάθησε να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης  για την έρευνα που έγινε εναντίον του.

Η Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ καλύπτει 37 περιοχές, στις οποίες διαβιούν σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έδρα της είναι η πρωτεύουσα των Φιλιππινών, η Μανίλα.

Οι κατηγορίες

Ο Dr. Kasai εργαζόταν στον ΠΟΥ επί περισσότερα από 15 χρόνια. Την θέση του περιφερειακού διευθυντή Δυτικού Ειρηνικού είχε αναλάβει το 2019. Ωστόσο σε λιγότερο από τρία χρόνια άρχισαν να καταφθάνουν email στο Εκτελεστικό Συμβούλιο  του ΠΟΥ τα οποία έκαναν λόγο για δημιουργία «τοξική ατμόσφαιρας» στο γραφείο της Μανίλας.

Το προσωπικό τον κατηγορούσε ότι διοικούσε το γραφείο με μια κουλτούρα  «συστηματικού εκφοβισμού και δημόσιας γελοιοποίησης». Ανέφερε επίσης ότι έκανε «υποτιμητικά σχόλια εναντίον του προσωπικού ορισμένων εθνικοτήτων». Τα βέλη του στόχευαν πρωτίστως τους Φιλιππινέζους, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Τα email μιλούσαν επίσης για «υβριστική και ρατσιστική ηγεσία». Τον κατηγορούσαν επίσης για κατασπατάληση των δωρεών για την πανδημία και κατάχρηση εξουσίας για να επανεκλεγεί.

Στη θέση του Dr. Kasai έχει προσωρινά τοποθετηθεί από τον περασμένο Αύγουστο το Νο 2 του ΠΟΥ, η Dr. Zsuzsanna Jakab, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού. Η Dr. Jakab θα διατηρήσει αυτή τη θέση έως τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα γίνουν εκλογές για την οριστική αντικατάστασή του.