Ο Οργανισμός Φρoντίδας Ηλικιωμένων Νέστωρ στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής

  • Iatropedia
Επιτακτική είναι η ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάϊμερ την ώρα που τα περιστατικά θα μπορούσαν να μειωθούν με θεραπείες τροποποίησης της νόσου. Η μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, μπορούν επίησς να φρενάρουν την ραγδαία αύξηση των περιστατικών.   Ο "Νέστωρ" προσφέρει δωρεάν πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις. Εταιρείες Αλτσχάϊμερ ανά την Ελλάδα προσφέρουν εξίσου σημαντικές υπηρεσίες. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με άνοια και η μείωση της επιβάρυνσης των συγγενών τους.

Η σημασία, η αναγκαιότητα αλλά και οι δυνατότητες πρόληψης της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάϊμερ ήταν, μεταξύ άλλων, από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα και φιλοξένησε πολλούς και σημαντικούς επιστήμονες, σχετικών ειδικοτήτων, από ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ», οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, στις τοποθετήσεις τους, ανέπτυξαν όλες τις δυνατές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα προς όφελος των ασθενών και μίλησαν για την αναγκαιότητα εύρεσης θεραπειών που θα σταματούν την εξέλιξη της νόσου. 

Ο τέως πρόεδρος του κλάδου Ψυχογηριατρικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Φόρτος, ο οποίος προέδρευσε στη συζήτηση, τοποθετήθηκε τονίζοντας τη σημαντική αύξηση του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάϊμερ, που κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποτελεσματικής πρόληψής της. 

Ο Ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του οργανισμού φροντίδας ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ», μιλώντας για την αναγκαιότητα της Πρόληψης της άνοιας τόνισε: «Δυστυχώς, αν και πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα στις μελέτες πρόληψης της άνοιας δεν είναι ικανοποιητικά. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους πρώιμης διάγνωσης της νόσου, καθώς και θεραπείες που θα τροποποιούν την εξέλιξη της νόσου και δεν θα βελτιώνουν μόνο τα συμπτώματα. Η εύρεση θεραπειών τροποποίησης της νόσου θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά άνοιας στο μισό μέσα σε μια γενιά». 

“Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε σημαντικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Ο οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ» προσφέρει δωρεάν πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις. Εταιρείες Alzheimer ανά την Ελλάδα προσφέρουν εξίσου σημαντικές υπηρεσίες. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ασθενών με άνοια και η μείωση της επιβάρυνσης των συγγενών τους”.

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας. 

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

-Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος).

-Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια.

-Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι).

-Προστατευόμενο Διαμέρισμα.

-Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων.

-Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια.

Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

-εξωτερικά ιατρεία

-συμβουλευτικές συνεδρίες

-ομάδες εργοθεραπείας 

-ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών

-πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι 

-εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών 

-σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας