Ο «Οπτικός της τσέπης» έγινε πραγματικότητα

  • Iatropedia
Μια νέα app (εφαρμογή) του smartphone θα αποτελεί στο εξής «κινητό οφθαλμιατρείο», αφού με αυτήν ο καθένας όπου κι αν βρίσκεται θα μπορεί να εξετάσει τα μάτια του.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στο JAMA Ophthalmology και έγινε στο London School of Hygiene and Tropical Medicine από Άγγλους και Σκωτσέζους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα application που ονομάζεται «Acuity App» και επιτρέπει στον καθένα, όπου κι αν βρίσκεται, να χρησιμοποιεί το smartphone και με απλό τρόπο να κάνει μία εξέταση στα μάτια του που δεν της λείπει τίποτα από αυτήν που θα έκανε κι ένας οφθαλμίατρος.

Αυτός ο «κινητός οφθαλμίατρος» κρίθηκε απαραίτητος γιατί από τα 285 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα με τα μάτια τους, πολλοί δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε οφθαλμιατρείο. Οι εξετάσεις με αυτόν τον τρόπο που έγιναν σε 233 ανθρώπους στην Κένυα έδειξαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που έδειξε και η «κανονική» εξέταση σε οφθαλμιατρείο και δεν υπήρξε ούτε ένα λάθος.

Η χρήση του ειδικού smartphone (το οποίο στοιχίζει 300 λίρες Αγγλίας) με αυτήν την εφαρμογή είναι απλή: Εμφανίζεται ένα γράμμα στην οθόνη που σιγά-σιγά μικραίνει ενώ το φλας της κάμερας φωτίζει το πίσω τμήμα του οφθαλμού ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ασθένεια του ματιού. Η Διεθνής Εταιρεία για την Πρόληψη της Τύφλωσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη που «αλλάζει τα δεδομένα» επειδή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να εξετάζουν τα μάτια τους εγκαίρως και γι’ αυτό φτάνουν έως και στην απώλεια της όρασής τους.