Ο λογαριασμός που υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ καθορίζει το ύψος του clawback για τις κλινικές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καλές η τουλάχιστον καλύτερες δείχνουν οι προοπτικές για τις ιδιωτικές κλινικές καθώς με νέα ΥΑ Πολάκη ρυθμίζεται δικαιότερα το clawback.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΠΕΙΚ για το θέμα:

Με αφορμή την νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής  υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του Clawback του έτους 2014, από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ευχαριστεί τον αν. υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη που αποδέχτηκε το αίτημα μας για κατάργηση των Υπουργικών Αποφάσεων υπ’ αριθμ. Γ3γ/οικ. 96176/4-11-2014 (ΦΕΚ Β΄3040) και Γ3γ/65273/15-09-2015 (ΦΕΚ Β΄ 2036) των υπουργών Υγείας κ.κ. Βορίδη και Δημόπουλου που καθόριζαν με έναν αδιαφανή, φωτογραφικό και άδικο αλγόριθμο, που οδήγησε σε καταλογισμό ποσοστών Clawback σε ιδιωτικές κλινικές από 7% !!!!! έως 95%, με στοιχεία τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επίσημα και μη αμφισβητούμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία προσκομίσαμε στην πολιτική ηγεσία και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Με την νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2638/28-7-2017 «Τα ποσά αυτόματης επιστροφής (clawback) του έτους 2014 για την κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας «Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών» υπολογίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του ν. 4172/2013 και ειδικότερα ως βάση υπολογισμού του ποσού επιστροφής που αντιστοιχεί ανά μήνα, σε κάθε συμβεβλημένο πάροχο χρησιμοποιείται ο μηνιαίος λογαριασμός που αυτός υποβάλλει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έναντι των παρεχόμενων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του. Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται στη βάση της διαφοράς ανάμεσα στην προϋπολογισμένη και την πραγματική δαπάνη, μετά την αφαίρεση τυχόν επιστροφών (rebates), εκπτώσεων και μη αποδεκτών δαπανών».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Θεωρούμε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού που άλλωστε ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χρονιές, από το 2013 έως και σήμερα, είναι πιο δίκαιος μέσα στην αδικία των αναγκαστικών εκπτώσεων.

Ελπίζουμε ότι με αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικά επίπεδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών που μας επιλέγουν, τα ληστρικά μέτρα των αναγκαστικών εκπτώσεων θα εκμηδενιστούν μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  της Π.Ε.Ι.Κ