Ο κύβος ερρίφθη τα μεσάνυχτα για την υπόθεση της Novartis – Αναρμόδια η Βουλή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την αναρμοδιότητα της Βουλής για την υπόθεση Novartis και την παραπομπή της στον Εισαγγελέα Διαφθοράς ενέκρινε η Ολομέλεια μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μετά από μια πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση.

Η Ολομέλεια έκρινε με απόλυτη πλειοψηφία ότι ο φάκελος πρέπει να ανατεθεί στις εισαγγελικές Αρχές και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, τα οποία ερευνώνται για δωροληψία και για νομιμοποίηση «μαύρων» εσόδων.

Το χρονικό

Μόνοι τους έμειναν τις τελευταίες ώρες της συζήτησης χθες στην Ολομέλεια τα μέλη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς οι βουλευτές ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων αποχώρησαν! Με μυστική ψηφοφορία σε 10 κάλπες, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τελικά επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS κρίνοντας ότι πρέπει να παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη.

Τελικά στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δράση του κ. Κώστα Φρουζή αποδεικνύουν την εμπλοκή των κατηγορουμένων, καθώς τους έδινε «αυστηρές οδηγίες». Όπως είπε μάλιστα, εκτός από την τρόικα, εξυπηρετούσαν και τις πολυεθνικές, αντί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Και τόνισε: «Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν προνομιακή σχέση με την Novartis». Κατηγόρησε δε τον Αντώνη Σαμαρά για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ότι κάτω από ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τους «βαρόνους» της ΝΔ, έρχεται και ψάχνει να βρει πρόσχημα προκειμένου να αποφύγει την υπερψήφιση του σχεδίου για «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας, παρότι ο ίδιος το έχει προτείνει εδώ και χρόνια. Και σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για εξ αποστάσεως ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «κρούει ανοιχτές θύρες» η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες αυτές.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για προσπάθεια απλά να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να συκοφαντηθούν πρόσωπα μιας και όπως είπε, η κυβέρνηση έφερε την υπόθεση στην Βουλή, ενώ τελικά η ίδια αποφάσισε ότι η επιτροπή που συστάθηκε είναι αναρμόδια. Όπως επισήμανε, γι’ αυτό απέκλεισε την επώνυμη κατάθεση των τριών μαρτύρων, που αν ίσχυαν όσα έλεγαν θα στήριζαν τις κατηγορίες τους.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει, αλλά θα αποχωρήσει από την διαδικασία. «Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι πρωτοφανής η σκευωρία που έχετε στήσει, θα το βρείτε μπροστά σας» κατέληξε.

Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού

·         Οι πρόσφατες εξελίξεις και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα των ημερών ( κύκλωμα υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων) , επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαφθορά ήταν δομικό χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας , ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες ( πολιτικές και ποινικές ) για την ανοχή και συγκάλυψη στο party του φαρμάκου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη και καθολική κοινωνική απαίτηση να υπάρξει κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων  ( πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών , επαγγελματιών υγείας , επιχειρηματιών ) , με ταυτόχρονη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας.

·         Αυτή ακριβώς την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της δικαστικής διερεύνησης του αδιαμφισβήτητου πλέον σκανδάλου Novartis , υπηρετεί το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Είναι απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν της παραπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη , οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα πρώην  ή τα νυν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται . Και αυτό , ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανένα. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προστασία όχι απλώς κάποιων ημετέρων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ανηθικότητας και φαυλότητας . Όποιος λοιπόν αρνείται το «δια ταύτα» του Πορίσματος με οποιοδήποτε πρόσχημα , απλώς ακυρώνει οριστικά τη δυνατότητα να ελεχθεί και να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση που έπληξε όχι μόνο το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο συμφέρον , αλλά και την υπόληψη του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί κάποιος να  υπερασπίζεται το κύρος και την αξιοπιστία  της Πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών , και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη διαιώνιση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας των πολιτικών.

·         Αυτό που είναι πολιτικά σημαντικό και κοινωνικά ευεργετικό είναι ότι η  1η σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές.

η 1η συγκροτημένη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων , με στοιχεία που έχουν προκύψει όχι από κάποια πολιτική σκευωρία αλλά ως αποτέλεσμα συνεργασίας με δικαστικές αρχές άλλων χωρών, δεν θα καταλήξει σε παραγραφή των αδικημάτων όσων πολιτικών προσώπων αποδειχθεί ότι ευθύνονται. Είναι εξαιρετικό «σήμα» ότι μπορεί η Βουλή, όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση,  να υπερβεί το προκλητικό «πλέγμα»  νομικής και συνταγματικής προστασίας που έχει στηθεί  για τους Υπουργούς και τους βουλευτές. Και επίσης, αυτό που εισφέρει το Πόρισμα στη νομική θεωρία είναι ότι δεν μπορεί η άσκηση των Υπουργικών και Πρωθυπουργικών καθηκόντων να είναι συμβατή με τη  διαφθορά .  Η δωροδοκία-δωροληψία  δεν νοείται υποχρεωτικά ως αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων διακυβέρνησης  που έχει αναθέσει ο λαός στα πολιτικά πρόσωπα.

·         Το πιο σημαντικό όμως απ’όλα είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως  η «δεύτερη γραμμή άμυνας»  του συστήματος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ενσωμάτωσης  και  «αφομοίωσης» ( η πρώτη γραμμή άμυνας που δεν απέδωσε ήταν η ανοικτή  υπονόμευση  και η «αριστερή παρένθεση» )  , έχει καταρρεύσει παταγωδώς , με κορυφαίο παράδειγμα την Υγεία . Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα , δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας , δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος  με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεωκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ που ταυτίστηκε με την ιδιοτέλεια, την ευνοιοκρατία , το πελατειακό Κράτος και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Πιο αντι-συστημική πολιτική από την «παροχέτευση του αποστήματος» του ΚΕΕΛΠΝΟ , από την κάθαρση και εξυγίανση στο χώρο της Υγείας και  του Φαρμάκου  , δεν υπάρχει. Είτε σας αρέσει είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό «μπολιάζει» με αντισώματα κοινωνικού και δημόσιου ήθους το Σύστημα Υγείας . Αυτό είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια των έντιμων δημόσιων λειτουργών, επένδυση στην αξιοπρέπεια των ασθενών και κυρίως επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία.

·         Απέναντι στη γραμμή της καθολικής κάλυψης , της «ηθικοποίησης» και αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , δεν υπάρχει σήμερα αντίπαλο ή εναλλακτικό πολιτικό αφήγημα.

Το σκάνδαλο Νovartis αναδεικνύει μια δομική σήψη στο χώρο της Υγείας . Και είναι απολύτως σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε για 1η φορά η πολιτική βούληση, αν δεν είχαμε τη συνδρομή έντιμων ανθρώπων στον ΕΟΦ , στον ΕΟΠΥΥ , στην Επιτροπή Θετικής Λίστας  και στις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες , η υπόθεση αυτή θα είχε «θαφτεί» όπως πολλές άλλες στο παρελθόν. Εμείς δεν επιχαίρουμε για το γεγονός ότι εγκαλούνται πολιτικοί μας αντίπαλοι για ενεργό ανάμιξη στο σκάνδαλο. Ξέρουμε ότι η γενικευμένη και μη αναστρέψιμη απαξίωση του πολιτικού συστήματος , της Πολιτικής και της Δημοκρατίας καιροφυλακτεί.

Χρέος όλων είναι να   συμβάλλουμε, με «θεσμική σοβαρότητα» , νηφαλιότητα και χωρίς υπεκφυγές,  στη διερεύνηση , στην  απόδοση ευθυνών και κυρίως στην εξυγίανση του Συστήματος Υγείας . Εμείς θα προχωρήσουμε γιατί έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν