Ο κορονοϊός “τρολάρει” τους επιστήμονες του CDC: Συρροή κρουσμάτων σε συνέδριο στην Ατλάντα – Κόλλησε το 10% των συνέδρων

  • Γιάννα Σουλάκη
CDC
Συρροή δεκάδων κρουσμάτων COVID-19 σε χώρο με μεγάλο συνωστισμό έχουμε καιρό να ακούσουμε. Κι όμως, συνέβη και μάλιστα μεταξύ επιστημόνων του CDC, οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα σε μεγάλο συνέδριο.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μετά το συνέδριο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που έγινε μεταξύ 24-27 Απριλίου σε ξενοδοχείο της Ατλάντα, ανάμεσα στους 1.800 συνέδρους εντοπίστηκαν 181 κρούσματα κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι νόσησε σχεδόν το 10% των παρευρισκομένων.

Ωστόσο, κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Ήταν η πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια, διά ζώσης συνάντηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Επιδημιών του CDC, κι όπως συμβαίνει σε όλα τα ιατρικά συνέδρια, το ξενοδοχείο ήταν κατάμεστο με πολλές ομιλίες, εκδηλώσεις και άλλες κοινές συναναστροφές πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μικρές αίθουσες.

Αύξηση στα κρούσματα και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εντοπίστηκε, όμως, και στην Ελλάδα κατά την τελευταια εβδομάδα. Δείτε την τελευταία καταγραφή της COVID-19 από τoν ΕΟΔΥ: Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές, ακόμα 52 θάνατοι

Σε εκ των υστέρων μελέτη που έγινε μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίου από το CDC για το περιστατικό της συρροής κρουσμάτων, περίπου το 70% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό, με τέσσερα μέλη μιας ομάδας του παρευρέθηκαν στην ίδια συνάντηση. Οι δύο από αυτούς που φορούσαν μάσκες υψηλής προστασίας δεν νόσησαν, ενώ από τους άλλους δύο της ομάδας που δεν χρησιμοποίησαν προστασία, ο ένας προσβλήθηκε από τον ιό.

Πολλοί πλέον διατυπώνουν την άποψη -και μάλιστα ασκούν κριτική στους διοργανωτές του συνεδρίου του CDC- ότι δεν έλαβαν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο για τους συμμετέχοντες, με βελτιστοποίηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στους συνεδριακούς χώρους και διανομή μασκών N95 και KN95 για τη μείωση του κινδύνου.

Φόβοι εκφράζονται πλέον και για την επόμενη παγκόσμια ιατρική συνάντηση του CDC, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο ίδιο ξενοδοχείο στις αρχές Ιουνίου και στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν περίπου 300 με 400 άτομα.

Γι’ αυτό και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , με έγγραφο τους που φέρει τον τίτλο: «Know Before You Go», συμβουλεύουν τα άτομα που θα συμμετάσχουν να φέρουν «δικές τους μάσκες υψηλής προστασίας και, αν είναι δυνατόν, να έχουν μαζί τους και self test για τη διάγνωση της Covid-19».

Το προφίλ όσων νόσησαν

Τα CDC δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την αποτύπωση των κρουσμάτων που συνδέονται με το συνέδριο του Απριλίου, διεξάγοντας έρευνα από τις 5 έως τις 12 Μαΐου, ανάμεσα στους συνέδρους.

Από τα 1.800 άτομα, το 80% απάντησε σε ερωτηματολόγια.

Από τους 181 που δήλωσαν θετικοί, βρέθηκε πως το 52% (ο ένας στους δύο) δεν είχε νοσήσει προηγουμένως διαπιστωμένα από κορονοϊό.

Πάνω από το 99% των ερωτηθέντων είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ περίπου το 1/4 όσων βρέθηκαν θετικοί έλαβαν αντιιικά φάρμακα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης αποδείχθηκε ότι κατά 70% ήταν μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο συνέδριο για τρεις ή και περισσότερες ημέρες, σε σύγκριση με εκείνους που παρακολούθησαν δύο ή λιγότερες ημέρες.

Η ανακοίνωση του CDC, τέλος, ανέφερε ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν δεδομένα ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι αντιικές θεραπείες και η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση συνεχίζουν να παρέχουν στους ανθρώπους προστασία από σοβαρή ασθένεια.

“Καμπανάκι” για τις συναθροίσεις χωρίς μάσκες

Η νέα συρροή κρουσμάτων Covid-19 σε ιατρικό συνέδριο, κι ενώ έχουμε εδώ και μήνες πιστέψει πως έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία του κορονοϊού, υποδηλώνει την πραγματική επιμονή ενός εξελισσόμενου και εξαιρετικά μολυσματικού ιού, να δίνει το παρόν του και να μην μας επιτρέπει να τον ξεχάσουμε, λένε οι επιστήμονες του CDC στην Washington Post.

Πλέον με την αύξηση των ιατρικών συνεδρίων, αλλά και των καλοκαιρινών διακοπών που έπονται, οι ειδικοί στις μολυσματικές νόσους του CDC, λένε ότι το νέο αυτό γεγονός, είναι ένα “καμπανάκι κινδύνου” και μια υπενθύμιση ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

«Αυτή η απότομη διασπορά δείχνει με δραματικό τρόπο πως εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ο ιός μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί σε πολλά άτομα ταυτόχρονα», δήλωσε ο William Schaffner, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Ένας από τους συναδέλφους του, όπως λέει, παρακολούθησε το συνέδριο του CDC τον Απρίλιο και νόσησε. Και παρ’ όλο που το άτομο αυτό εμφάνισε ήπια συμπτώματα όπως και πολλοί άλλοι, «όλοι ένιωθαν σημαντική δυσφορία για αρκετές ημέρες», ανέφερε ο Schaffner.

Προβληματική η μη επιτήρηση της διασποράς της COVID-19

H νοσηλεία και οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 έχουν μειωθεί σημαντικά, χάρη στην ανοσία που προέρχεται από τα εμβόλια και τις προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο, η επιτήρηση της κυκλοφορίας του ιού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Κι αυτό καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί -όπως και εμείς στην Ελλάδα- κάνουν αυτεξέταση (self test) στο σπίτι.

Επίσης, η κήρυξη της λήξης της έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία που σήμανε ο ΠΟΥ στις 11 Μαΐου, σήμαινε επίσης και το τέλος της διαδικασίας δήλωσης των θετικών κρουσμάτων στα συστήματα επιτήρησης των κρατών.

Ωστόσο, ο ιός έχει ακόμη τη δυνατότητα να προκαλεί σοβαρή νόσο, κυρίως στους μη εμβολιασμένους, στους ηλικιωμένους ενήλικες, στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και στα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι 181 που αρρώστησαν στο συνέδριο του CDC, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, δεν εμφάνισαν σοβαρή νόσο, καθώς η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 38 έτη, ενώ σχεδόν όλοι ήταν κάτω των 65 ετών και τα 2/3 ήταν γυναίκες.

Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά και νοσηλείες, καταλήγουν.