Ο κορωνοϊός μπορεί εφέτος να γίνει σαν τη γρίπη, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Θα μας αρρωσταίνει, θα έχει θύματα, αλλά δεν θα διαταράσσει την κοινωνία, εκτίμησε αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός μπορεί να καταλαγιάσει εφέτος, σε σημείο ώστε να γίνει εξίσου απειλητική με τη γρίπη, εκτιμά κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την COVID-19 όπως την εποχιακή γρίπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Michael Ryan, διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών στον ΠΟΥ.

Όπως εξήγησε, ο κορωνοϊός ασφαλώς «θα είναι μία απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα εξακολουθήσει να κοστίζει ζωές». Ωστόσο «δεν θα διαταράσσει πλέον την κοινωνία μας», τόνισε.

Και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε (επιτέλους) εφέτος σε αυτό το σημείο.

Ο ΠΟΥ ήταν πάντοτε φειδωλός στις εκτιμήσεις του για την πορεία της πανδημίας. Μόλις πριν από έναν χρόνο προειδοποιούσε ότι θα ήταν λάθος να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός σαν μία απλή γρίπη. Και αυτό διότι δεν είχε ακόμα σταθεροποιηθεί η παραλλαγή Όμικρον, ενώ υπήρχαν ακόμα πολλές αβεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, η κατάσταση ως φαίνεται σταθεροποιήθηκε, η θνησιμότητα μειώθηκε και ως φαίνεται πλησιάζει η ώρα να θεωρηθεί ο κορωνοϊός ένας ενδημικός ιός όπως πολλοί άλλοι.

Φωτογραφία: iStock