Ο κορονοϊός έβγαλε «νοκ άουτ» ένα στέλεχος της γρίπης (και μπορεί και δεύτερο)

  • Iatropedia newsroom
Ο κορονοϊός έβγαλε «νοκ άουτ» ένα στέλεχος της γρίπης (και μπορεί και δεύτερο)
Η εξαφάνιση του στελέχους σήμανε το τέλος για μια σοβαρή αιτία θανάτου και ασθένειας

Τα lockdown, το κλείσιμο των συνόρων, η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που στόχευαν στην αναχαίτιση της Covid-19 φαίνεται πως οδήγησαν σε εξαφάνιση ένα σημαντικό στέλεχος της γρίπης. Και τώρα οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να είναι εφικτό, με καλύτερα εμβόλια, να απαλλαγεί ο κόσμος κι από ένα δεύτερο.

Επί δεκαετίες, οι επιδημίες γρίπης οφείλονταν σε τέσσερα στελέχη. Ένα από αυτά, η λεγόμενη σειρά Yamagata της γρίπης τύπου Β έχει να εμφανιστεί από τον Μάρτιο του 2020, δήλωσε ο Ian Barr, αναπληρωτής διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Αναφοράς και Έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γρίπη στη Μελβούρνη.

Οι περιορισμοί της Covid της έδωσαν «το τελικό χτύπημα που την έβγαλε νοκ ντάουν», είπε ο Barr σε συνέντευξή του.

Η εξαφάνιση του στελέχους σήμανε το τέλος για μια σοβαρή αιτία θανάτου και ασθένειας, ειδικά μεταξύ των παιδιών, αλλά και για ένα από τα συστατικά των ετήσιων εμβολίων κατά της γρίπης.

Έδειξε επίσης ότι μπορεί να είναι δυνατό στο μέλλον να εξαλειφθεί και ένα άλλο συγγενικό στέλεχος της γρίπης τύπου Β, που είναι γνωστό ως «Victoria».

Σε αντίθεση με τη γρίπη τύπου Α, η οποία έχει ευρύ φάσμα ξενιστών και απειλεί να προκαλέσει πανδημίες, τα στελέχη της γρίπης τύπου Β μπορεί να εξαλειφθούν πιο εύκολα αν αναπτυχθούν αποτελεσματικότερα εμβόλια που όχι μόνο προστατεύουν από την ασθένεια, αλλά και αποτρέπουν τη μετάδοση, ανέφεραν επιστήμονες σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases την περασμένη εβδομάδα.

«Η θεωρητικά εφικτή εξάλειψη του ιού της γρίπης Β θα μπορούσε να απαλείψει ένα σημαντικό αυτό κλινικό και οικονομικό βάρος», έγραψαν στην επιθεώρηση ο Florian Krammer, καθηγητής εμβολιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης για καρκινοπαθή αυτόχειρα στην Κρήτη: «Τραγικό περιστατικό, αλλά δεν συνδέεται με την έλλειψη φαρμάκου»

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Παρόντος του Υπουργού Υγείας ξεκίνησε η πρώτη επέμβαση σε απογευματινό χειρουργείο

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Έχασε τη μάχη ο 61χρονος που κατέρρευσε στο προαύλιο και κάλεσαν ασθενοφόρο