Ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ακολουθώντας τις συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησής του.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν συνιστά πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ανακοίνωσε προ ολίγου ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η αρμόδια επιτροπή του είχε συζητήσει χθες τις εξελίξεις στην πανδημία και την σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο παγκόσμιος συναγερμός πρέπει πλέον να τελειώσει. «Επί περισσότερο από έναν χρόνο η πανδημία φθίνει σταδιακά», είπε στους δημοσιογράφους. «Η τάση αυτή επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στη ζωή όπως την ήξεραν πριν την COVID-19».

Και συνέχισε: «Χθες, η επιτροπή εκτάκτων αναγκών συνεδρίασε για 15η φορά. Η σύσταση που μου έκανε ήταν να κηρύξω το τέλος στην κατάσταση ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποδέχτηκα την σύσταση αυτή».

Ο ΠΟΥ είχε αποφανθεί τον Ιανουάριο του 2020 ότι ο κορωνοϊός συνιστά κατάσταση ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Σχεδόν έξι εβδομάδες αργότερα, εξ άλλου, είχε κηρύξει και την πανδημία της COVID-19.

Κάθε κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ θα αποφασίσει τώρα πότε θα κηρύξει και το ίδιο το τέλος της έκτακτης ανάγκης. Στις ΗΠΑ έχει ήδη προσδιοριστεί ότι αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου, αναφέρει το CNN.

Υπό έλεγχο η πανδημία

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια η πανδημία, αλλά ότι βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο. Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, ο κορωνοϊός μόλυνε περισσότερα από 765 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ΠΟΥ. Κόστισε επίσης τη ζωή σε περισσότερα από 6,92 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, ενώ στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι. Σχεδόν ένας στους έξι θανάτους, εξ άλλου, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ.

Τα κρούσματα κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός σάρωσε τον πλανήτη. Οι θάνατοι όμως είχαν αρχίσει να μειώνονται πολύ νωρίτερα, χάρη στον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Αρκτούρος έφτασε στην Ελλάδα, ακόμα 57 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα

Πλέον, τα κρούσματα και οι θάνατοι που προκαλεί ο κορωνοϊός βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Και πάλι, όμως, πεθαίνουν κάθε εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, λ.χ., κατέληξαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 57 Έλληνες, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Φωτογραφία: iStock