Ο καφές «ασπίδα» κατά του καρκίνου του ήπατος

  • Iatropedia
Ο καφές, ο καθημερινός μας σύμμαχος για… να βγάλουμε την μέρα, ίσως κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ που ενέχει η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ.

Τρία οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα είναι πλέον βέβαιο ότι αρκούν για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος προειδοποιεί έρευνα του World Cancer Research Fund International. Περισσότερα ποτά, απλώς… αυξάνουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, η έρευνα που επιβεβαίωσε στους ειδικούς την σχέση αλκοόλ και της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έδειξε και κάτι ενθαρρυντικό: ισχυρές ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 14%.

Τόσο ο καφές, όσο και τα εκχυλίσματα καφέ έχουν βρεθεί ότι περιορίζουν την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με φλεγμονή και τα αποτελέσματα φαίνονται εντονότερα στο ήπαρ. Σύμφωνα με στοιχεία μη επεμβατικών μελετών μικρής κλίμακας, η κατανάλωση του διάσημου ροφήματος περιορίζει την βλάβη του DNA στα κύτταρα του αίματος. Ειδικότερα, οι ερευνητές είδαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο ήπαρ θα μπορούσε να μειωθεί περίπου κατά 14% απλώς πίνοντας μια κούπα καφέ την ημέρα. Η διαπίστωση έρχεται μετά τα ευρήματα μελέτης του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο το 2013 που επεσήμαναν τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου της μήτρας.

Η επικίνδυνη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του ήπατος δημοσιεύεται στο πόρισμα CUP (Continuous Update Project) 2015 περί «δίαιτας, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και καρκίνου του ήπατος» που βασίζεται στην ανάλυση 34 μελετών με την συμμετοχή 8,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Από αυτούς, περισσότεροι από 24.500 είχαν διαγνωσθεί με την νόσο ενώ κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ εντοπίζονται 35.660 νέες περιπτώσεις ηπατικού καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ