Ο ΙΣΑ ζητά να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες από το 23% ΦΠΑ

  • Iatropedia
"Νέα δυσβάστακτη επιβάρυνση για τον ασθενή αποτελεί ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στις νοσηλείες και στις ιατρικές πράξεις στα ιδιωτικά θεραπευτήρια –συμπεριλαμβανομένων και των τοκετών-, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του Γ. Πατούλη και του γ.γ. Α. Βασιλείου, εκφράζει την αγανάκτησή του για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς…

«Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του Δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή -όπως συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία-«, εξηγεί.

Και ζητά να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους. 'Οπως επισημαίνει μάλιστα, «επιβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.

Επιπρόσθετα η υπαγωγή των τοκετών στο 23% αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα».