Ο ΙΣΑ ζητά άμεση ενημέρωση για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των παρόχων υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι γνωστό ότι έχει ζητήσει εκκαθαρίσεις από τα επί μέρους Ταμεία και ότι προτίθεται να πληρώσει σύντομα τα ληξιπρόθεσμα στους παρόχους του. Από τον ΙΣΑ όμως αναρωτιούνται πότε θα γίνει αυτό καθώς τα όλα είναι ακόμα συγκεχυμένα...

Διαβάστε παρακάτω την σχετική επιστολή:

Αξιότιμοι Κύριοι,
Στα πλαίσια ενημέρωσης που λαμβάνουμε σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. προς την χώρα μας, όπως είναι γνωστό εγκρίθηκε η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 1,1 δις. Όσον αφορά τα 1,7 δισ. ευρώ για την συνέχιση του προγράμματος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εκταμιευτούν κοντά στο τέλος του μήνα μόλις το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύει ότι τα 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο έχει καταλήξει στην αποπληρωμή οφειλομένων προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών, έχει αναφέρει ότι έχει δοθεί η εντολή από τον ΕΟΠΥΥ στα επιμέρους ταμεία να εκκαθαρίσουν και να ενταλματοποιήσουν τις σχετικές δαπάνες, ώστε να έχουν αποδοθεί έως τέλος του έτους 2016. Σχετικά με το παρακρατηθέν 10% των δαπανών των ετών 2012-2015 θα πραγματοποιηθεί εκκαθάριση προκειμένου να καταβληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Συνεπεία λοιπόν αυτών των σημαντικών εξελίξεων, απαιτούμε την άμεση ενημέρωσή μας αναφορικά με την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών 2012 και πριν, ενόψει της εκταμίευσης των δόσεων, αλλά και για την εκκαθάριση του παρακρατηθέντος ποσοστού 10% των ετών 2012-12015, καθώς και των τρεχουσών δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των υπολοίπων οφειλόμενων ποσών προς τους συμβεβλημένους ιατρούς είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου επιτέλους οι γιατροί να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαραίτητη προϋπόθεση εκταμίευσης της επόμενης δόσης είναι η προηγούμενη εκκαθάριση και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ             ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ