Ο ΙΣΑ με επιστολή του στο ΚΕΕΛΠΝΟ ζητεί να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών ,μετά τις εικόνες ντροπής που κατακλύζουν τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας οι οποίες αποτυπώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας, ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με σημερινή επιστολή του στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Καθώς -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει- οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, που πιστεύαμε ότι είχαν εξαλειφθεί στην πατρίδα μας.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο εικόνες ντροπής, που αφορούν στις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συνθήκες, που δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, που πιστεύαμε ότι είχαν εξαλειφθεί στην Πατρίδα μας.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου πραγματικά η κατάσταση είναι δραματική, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Επίσης, πληροφορούμεθα από Δημάρχους όλης της χώρας ότι οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στα όρια τους δεν είναι αποδεκτές. Οι συνθήκες αυτές σας είναι άλλωστε γνωστές από το έγγραφο του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητή κ. Μπένου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση καθώς και η ανάγκη να κλείσουν άμεσα κάποιοι από τους χώρους αυτούς.

Ο Ι.Σ.Α., εδώ και πολλούς μήνες, έχει δημοσίως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, επισημάνει τόσο τις άθλιες συνθήκες διαμονής των προσφύγων, όσο και τους κινδύνους που οι συνθήκες αυτές εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία, τον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κεντρική Εξουσία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αφού πέραν των χθεσινών εξαγγελιών από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ψεκασμών, δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη ουσιαστική παρέμβαση.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως αυτό που έχει αναδειχθεί στην περίπτωση του Ελληνικού.

Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι θα πρέπει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, να προχωρήσετε στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και να λάβετε όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και την υγεία των ανθρώπων που σήμερα ζουν εκεί .
Έχουμε όλοι μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και τους πρόσφυγες να διαφυλάξουμε όχι μόνον την υγεία τους, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ             ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν