Ο ΙΣΑ επιμένει στο «όχι» για την χρήση πιστωτικής κάρτας στην πληρωμή των γιατρών

  • Iatropedia
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους των γιατρών καθώς ο μεν Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών λέει "όχι" στην ιατρική εξέταση με πληρωμή από "πλαστικό χρήμα", ενώ κάποιοι άλλοι λένε "ναι". Ο ΙΣΑ σε δεύτερη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το μέτρο της πιστωτικής κάρτας είναι "μέτρο εντυπωσιασμού" που θα επιβαρρύνει τα ιατρεία με το 2% που αποτελεί εισφορά της τράπεζας.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά ότι πάγια θέση του είναι η διασφάλιση της διαφάνειας μέσω αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών και η τιμωρία των επίορκων γιατρών. Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να παταχθεί η φοροδιαφυγή όπως το άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχος περιουσιολογίου όλων των Δημόσιων υπαλλήλων και επαγγελματιών καθώς και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια εξετάσεων και χορήγηση των φαρμάκων στον ασθενή ακόμα και στα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς την οποία να απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων. Δια μέσου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγής και της διασταύρωσης των στοιχείων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων θα είναι δυνατή η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η πληρωμή της ιατρικής πράξης με πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα μέτρο εντυπωσιασμού που το μόνο συμφέρον που υπηρετεί είναι των τραπεζιτών των οποίων τα συμφέροντα στηρίζουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το μέτρο. Είναι προφανές ότι όποιος θέλει να αποκρύψει τη συναλλαγή θα χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους. Ενώ επιβαρύνει το κόστος των ιατρείων ,με την προμήθεια 2% που καταβάλλεται στην τράπεζα, την συνδρομή που απαιτείται για κάποιες κάρτες και την αγορά του μηχανήματος.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η διαφάνεια διασφαλίζεται με την Κάρτα Υγείας του ασθενή -που ζητά εδώ και χρόνια ο ΙΣΑ-.Στην Κάρτα Υγείας θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιστορικό του ασθενή, τις ιατρικές επισκέψεις τη συνταγογράφηση κτλ και αποτελεί το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο έλεγχου.

Ο ΙΣΑ είναι υπέρμαχος της πάταξης της φοροδιαφυγής όχι όμως με μέτρα που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των τραπεζιτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ