Ο ιός Ζίκα «χτυπάει» ήδη ανελέητα τις ΗΠΑ- Μέτρα ζητεί ο Ομπάμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 157 έγκυες στις ΗΠΑ και 122 σε αμερικανικά εδάφη, κυρίως στο Πουέρτο Ρίκο προσβλήθηκαν από τον ιό Ζίκα. Τα CDC διευκρίνισαν πως μόλις περίπου δέκα από τις έγκυες που έχουν μολυνθεί από τον ιό απέβαλαν ή γέννησαν νεογνά με παραμορφώσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν νόμο που προβλέπει την κατεπείγουσα αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, τονίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία οι Αμερικανοί που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί να καθησυχαστούν…

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να χτίσουμε ένα τείχος για να το σταματήσουμε. Τα κουνούπια δεν περνάνε από τα τελωνεία», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Και συνέχισε: «Το Κογκρέσο πρέπει να μου στείλει έναν νόμο. Είναι ανάγκη να μου παραδώσει έναν νόμο που θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει η δουλειά. Τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου δεν πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους πριν γίνει αυτό», επέμεινε ο Ομπάμα.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας έχουν συμπεράνει ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά και μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, μια σειρά ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του Ζίκα στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είναι πρόσωπα που επέστρεψαν από χώρες όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως, όπως η Βραζιλία, ή είχαν σεξουαλικές επαφές με πρόσωπα που επέστρεψαν από αυτές τις χώρες.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση του Ζίκα, αλλά από αυτό το ποσό η Γερουσία ενέκρινε μόλις το 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε 622,1 εκατ. δολάρια που προκύπτουν από περικοπές σε προϋπάρχοντα προγράμματα, όπως αυτό για την αντιμετώπιση του Έμπολα—κάτι που αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας χαρακτήρισαν ανεπαρκές και μυωπικό.