O ιός HIV εξαπλώνεται σαν… «κακόβουλο λογισμικό»

  • Iatropedia
Η μόλυνση από τον HIV εξαπλώνεται στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως ένα malware στο Ίντερνετ γι’ αυτό και η θεραπεία πρέπει να αρχίσει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, προειδοποιούν ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

Νέα ευρήματα ερευνητών που ασχολούνται με τον HIV και ειδημόνων στην ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών δείχνουν ότι o ιός μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ένα διαδικτυακό κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» μέσω του Ίντερνετ και των τοπικών δικτύων το ένα κομπιούτερ μετά το άλλο! Η ταχύτητα εξάπλωσης του HIV σημαίνει ότι η αντιμετώπισή του για την αναχαίτιση του AIDS θα πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την μόλυνση και όχι αργότερα, τονίζουν.

Η συνεργασία επιστημόνων αμφοτέρων ειδικοτήτων στο University College του Λονδίνου οδήγησε σε ένα μοντέλο εξάπλωσης του HIV που κατέδειξε ότι ο ιός διεισδύει με δύο τρόπους: μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και απευθείας μεταξύ κυττάρων. Κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας επιβεβαίωσαν ότι το νέο μοντέλο «υβριδικής εξάπλωσης» προέβλεψε με ακρίβεια την εξέλιξη της μόλυνσης από τον HIV σε AIDS.

Η «έμπνευση» για το μοντέλο στάθηκε ένα malware με την ονομασία «Conficker» που πρωτοεμφανίσθηκε το 2008 μολύνοντας –τα θεωρητικώς προστατευμένα– δίκτυα υπολογιστών Στρατού και Αστυνομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και ο ιός HIV, μένει στο σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απίστευτα δύσκολο να εξαλειφθεί και εξακολουθεί να είναι ενεργός –ένα πρόβλημα παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές του HIV.

Ο ΗIV μολύνει τα κύτταρα CD4+ T του ανοσοποιητικού και καθώς εξαπλώνεται, ο αριθμός τους μειώνεται σε βαθμό που το ανοσοποιητικό αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί. Αντίθετα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έναρξη θεραπείας μόλις ο αριθμός των κυττάρων Τ πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο, το μοντέλο των Βρετανών ερευνητών καθιστά σαφές ότι η θεραπεία πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την μόλυνση, πριν ο ιός ξεκινήσει την μεθοδική εξάπλωσή του από κύτταρο σε κύτταρο, ώστε μπλοκάροντας την πορεία μετάδοσής του να εμποδισθεί το ΑΙDS να εκδηλωθεί.