Ο ιατρικός κόσμος θρηνεί τον καθηγητή Γρηγόριο Σκαλκέα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την μεγάλη απώλεια του καθηγητή Γρηγόριου Σκαλκέα. Του καθηγητή Ιατρικής και ακαδημαϊκού που σημάδεψε με την πορεία του έναν ολόκληρο ιατρικό κλάδο και γενεές γιατρών...

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 29.08.2018. στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε τι αναφέρουν από τον ΙΣΑ:

O Γρηγόριος Σκαλκέας ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας και ακαδημαϊκός, υψηλού ήθους και κύρους, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το έτος 1989.

Πρωτοπόρος σε πολλά ιατρικά ζητήματα, υπήρξε ο δημιουργός και ιδρυτής του πρώτου Τμήματος Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της πρώτης Mονάδας Mεταμοσχεύσεων Aθηνών, καθώς και πληθώρας άλλων ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων.

Κατά το έτος 1995, οπότε και ο τότε Πρωθυπουργός της Χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο Γρηγόριος Σκαλκέας διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού.

Καθόλη την διάρκεια της ακαδημαικής του πορείας, υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια το έργο του και είναι βέβαιο ότι η απουσία του θα αφήσει μεγάλο κενό στον Πανεπιστημιακό κόσμο και τον χώρο της υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, για τον οποίο ο εκλιπών υπήρξε και δάσκαλος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

 

Διαβάστε ποιος ήταν ο εκλιπών

Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953[6] και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ως χειρουργός.

Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής. Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων κ.α. Ειδικότερα, ίδρυσε:

-το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
την πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών (1971)
-το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα (1974)
-το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας
-το Eλληνικό Tμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae
-το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών.

Έλαβε μεταξύ άλλων τις εξής διακρίσεις:

-Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος το 2013
-Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως
-Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων
μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, της Academia Europea καθώς και τακτικός καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου το Οχάιο από το 1977.
Απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 92 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν