Ο γυναικολόγος που δημιούργησε ωάριο από δυο γυναίκες, μιλά για τη μέθοδο που συζητά όλος ο κόσμος!

  • Γιάννα Σουλάκη
μέθοδο
Ο γυναικολόγος Παναγιώτης Ψαθάς μιλά στο TLIFE για το επίτευγμα της επιστήμης και πως κατάφερε με τη μέθοδό του να χαρίσει σε μία μητέρα ένα υγιέστατο αγόρι.

Στο επίκεντρο του κόσμου βρέθηκε ένα ζευγάρι από τον Πειραιά που κατάφερε να αποκτήσει ένα υγιέστατο αγοράκι χάρη σε μια διεθνώς πρωτοποριακή ελληνική μέθοδο. Η Ματίνα Καραβοκύρη κατάφερε να γίνει μητέρα με την βοήθεια μιας άλλης γυναίκας. Ο γυναικολόγος της Παναγιώτης Ψαθάς, εξηγεί τη μέθοδό του στο TLIFE.

Μια άλλη γυναίκα έδωσε στην βιολογική μητέρα μέρος του ωαρίου της χωρίς το γενετικό υλικό της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυνατό ωάριο. Η δεύτερη γυναίκα δηλαδή έδωσε το κυτταρόπλασμα, το οποίο αποτελεί το ενεργειακό φορτίο, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα μιτοχόνδρια. Ο γιατρός απαντά και στα αρνητικά σχόλια που έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Δείτε: Στην Ελλάδα η γέννηση του πρώτου μωρού με τη πρωτοποριακή μέθοδο της Μητρικής Ατράκτου!

-Πείτε μας με δύο λόγια πως ξεκίνησε αυτή ιδέα. Ποια ήταν η διαδικασία;

Καταρχήν αυτή η ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Πρώτα έγιναν πειράματα σε πειραματόζωα τα οποία πειράματα διενεργήθηκαν στα εργαστήρια των συνεργατών μας στην Ισπανία και τα αποτελέσματα βραβεύθηκαν στο Παναμερικανικό Συνέδριο που αφορά θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παίρνοντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 1700 αιτήσεις.

Εκ των υστέρων καταθέσαμε φάκελο με το roject στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία μας αδειοδότησε να προχωρήσουμε την έρευνα σε ανθρώπινα ωάρια. Αυτό διήρκεσε περίπου 1,5 με 2 χρόνια. Κάναμε πειράματα για την ασφάλεια της τεχνικής και προχωρήσαμε στην κλινική εφαρμογή. Το παιδί που γεννήθηκε είναι το πρώτο με τη συγκεκριμένη μέθοδο σε γυναίκα η οποία είχε πέντε αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτή η γυναίκα είναι γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι 2.960 γραμμάρια και πλέον είναι τρισευτυχισμένη!

Διαβάστε τη συνέχεια στο T-LIFE