Ο γάμος αλλάζει την… σιλουέτα!

  • Iatropedia
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος είναι ωφέλιμος για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Όμως μια νέα έρευνα Ελβετών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και Γερμανών συναδέλφων τους από το Max Planck Institute διαπιστώνει ότι αν ο γάμος αλλάζει πολλά, σίγουρα ένα από αυτά είναι η σιλουέτα.

Ο γάμος είναι καλός αλλά όχι για την ζυγαριά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε εννέα χώρες και δημοσιεύονται στο περιοδικό Social Science & Medicine, οι παντρεμένοι μπορεί να τρώνε καλύτερα από τους ανύπανδρους όμως ζυγίζουν περισσότερο –και όχι επειδή είναι… ζευγάρι– ενώ αθλούνται και λιγότερο.

Οι ερευνητές συνέκριναν την οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων και τον δείκτη μάζας σώματος καθώς υψηλός δείκτης BMI έχει συνδεθεί με χρόνια νοσήματα όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα δεδομένα 10,226 ανδρών και γυναικών σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν: οι παντρεμένοι τρώνε περισσότερο αλλά όχι απαραιτήτως και πιο ποιοτικά, γι’ αυτό και σε όλες τις χώρες οι έγγαμοι, ασχέτως φύλου, βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο φυσιολογικός δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25, από 25 έως 30 θεωρείται κάποιος υπέρβαρος ενώ πάνω από 30 χαρακτηρίζεται πλέον ως παχύσαρκος. Στην έρευνα, ο μέσος δείκτης ΒΜΙ ήταν 25,7 για τους ανύπανδρους έναντι 26,3 των έγγαμων και για τις γυναίκες ήταν 25,1 και 25,6 αντιστοίχως.

Αν και οι διαφορές μεταξύ χωρών ήταν «εκπληκτικά μικρές», έχουν σημασία. Για έναν άνδρα με μέσο ύψος 180 εκ. και μια γυναίκα μέσου ύψους 165 εκ. η σχετική διαφορά είναι περίπου 2 κιλά, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο γάμος και ορισμένες αλλαγές στην συμπεριφορά έχουν άμεση επίπτωση στην διατροφή και το σωματικό βάρος: τα ζευγάρια σε γάμο ή μακρόχρονη σχέση θεωρητικά τρώνε πιο υγιεινά –περισσότερο «αληθινές» τροφές, βιολογικά και λιγότερα έτοιμα παρασκευασμένα τρόφιμα.

Ωστόσο, πέραν της θεωρίας υπάρχει και η πράξη, ή πιο σωστά η… απραξία. Συχνά οι παντρεμένοι δεν τα πάνε καλά με την φυσική άσκηση (με «πρωταθλητές» φυσικά τους άνδρες) ενώ όταν δεν προλαβαίνει κανείς, το φαγητό «απ’ έξω» είναι πάντα η εύκολη λύση!