Ο φονικός Έμπολα τώρα μεταλλάσσεται!

  • Iatropedia
Η μετάλλαξη του ιού του Έμπολα είναι αυτό ακριβώς που φοβόνταν οι επιστήμονες καθώς ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της επιδημίες κινδυνεύει να καταστεί ακόμη πιο δύσκολη…

Τα ενθαρρυντικά νέα από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στις μαστιζόμενες από την επιδημία χώρες της Δυτικής Αφρικής δεν κράτησε πολύ. Ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ ανακάλυψαν ότι ο ιός μεταλλάσσεται και αυτό τους κάνει να φοβούνται ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να ελεγχθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιός μεταλλάσσεται, επισημαίνουν. Όπως ο ιός HIV, η γρίπη και η ιλαρά, ο Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί και μάλιστα γρήγορα και συχνά. Τώρα εντοπίσθηκαν μη συμπτωματικές περιπτώσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν τον ιό κινδυνεύουν να τον μεταδώσουν εν αγνοία τους σε πολύ περισσότερους –το απόλυτο εφιαλτικό σενάριο για τις υγειονομικές αρχές που προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωσή του. Ο ιός γίνεται λιγότερο θανατηφόρος αλλά περισσότερο μεταδοτικός, τονίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Π.Ο.Υ, η επιδημία του Έμπολα έχει ήδη σκοτώσει 8.461 ανθρώπους ενώ έχουν μολυνθεί περίπου 22.000, σχεδόν όλοι στην Γουινέα, την Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία. Οι ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ αναλύουν εκατοντάδες δείγματα αίματος από ασθενείς στην Γουινέα για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού ενώ ετοιμάζουν δύο νέα εμβόλια τα οποία ευελπιστούν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψώνει τείχος η Ελλάδα κατά του Έμπολα! Όλο το σχέδιο Βορίδη

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον 'Εμπολα!