Ο FDA εγκρίνει σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης βηματοδότη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η MyCareLink Smart Monitor περιλαμβάνει μια φορητή συσκευή ανάγνωσης βηματοδότη και μια δωρεάν εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, MyCareLink Smart, η οποία είναι διαθέσιμη για πλατφόρμες iOS και Android.

Με το «δεξί’ μπαίνει το 2016 στην καρδιολογία καθώς πολύ σύντομα θα γίνει ευκολότερη η παρακολούθηση του βηματοδότη στους ασθενείς που φέρουν εμφυτεύσιμη την σωτήρια συσκευή.

Το σύστημα εκπέμπει ασφαλή δεδομένα από το βηματοδότη στην υπηρεσία απομακρυσμένης παρακολούθησης της εταιρείας μέσω WiFi δικτύου, και επίσης επιτρέπει στους ασθενείς να δημιουργήσουν ένα προφίλ για τη διαχείριση των πληροφοριών και των δεδομένων του βηματοδότη τους και να λαμβάνουν υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με τα δεδομένα του βηματοδότη τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων κειμένου.

Μόλις το σύστημα εγκριθεί και από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές, θα γίνει «εργαλείο» καλύτερης παρακολούθησης ασθενών και από τους Έλληνες καρδιολόγους.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στην καρδιά επιτρέποντάς της να έχει κανονικό ρυθμό. Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από τη γεννήτρια, που παράγει τα ερεθίσματα, και τα ηλεκτρόδια, που τα μεταβιβάζουν στην καρδιά, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στο βηματοδότη.

Η καρδιά έχει ένα φυσικό βηματοδότη, το φλεβόκομβο, που της επιτρέπει να χτυπά με κανονική ταχύτητα και ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός καθυστερεί, η καρδιά δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και εμφανίζονται συμπτώματα, όπως κόπωση, ζαλάδες, λιποθυμίες και τότε χρειάζεται η τοποθέτηση του τεχνητού βηματοδότη.