Ο «Ευαγγελισμός» εκπέμπει ΣΟΣ για επείγουσα επιχορήγηση…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η επιχορήγηση για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ. Οι νοσηλευθέντες ανασφάλιστοι ξεπερνούν τους χίλιους για το 2015. Το μέσο κόστος νοσηλείας είναι 2.200 ευρώ. Η επιχορήγηση μόνο για τους ανασφάλιστους –που είναι προφανώς αυξανόμενοι σε αριθμό λόγω και των οικονομικών επιπτώσεων– έπρεπε μόνο για τον "Ευαγγελισμό" να είναι για το 2015 τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και προοδευτικά να αυξάνει". Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους από το Σωματείο Εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων:

Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2016. Οι δαπάνες για την υγεία καταλαμβάνουν μόλις το 4,3% του ΑΕΠ. Οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό κατά 570 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία κατά 19 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2015. Μείωση που προστίθεται στις συνεχόμενες μειώσεις των προηγούμενων ετών που έχουν ισοπεδώσει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού, το 2015 ξεκίνησε με 72 εκατ. ευρώ –σημειωτέον ότι τώρα που τελειώνει το έτος, δεν έχει αποδοθεί παρά μόνο το 70% –  ενώ, το 2016 θα ξεκινήσει με λιγότερα. Έτσι, και το 2016 οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα ή έμμεσα μέσω ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 1 δις μόνο για τα νοσοκομεία.

Επανειλημμένα έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι για την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ιδίως όσον αφορά σε υλικά και φάρμακα, θεωρώντας πρώτο μας μέλημα τη θωράκιση και την προστασία της υγείας των ασθενών, μαζί βέβαια με τα υπόλοιπα πάγια αιτήματά μας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγείας κι ασφάλειας για τους υγειονομικούς, ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατάργηση εργολαβιών, πλήρη αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας κ.λπ.

Στο θέμα της χρηματοδότησης τους τελευταίους μήνες φτάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει». Έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του Ευαγγελισμού. Από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες. Ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί νέα πίστωση (άυλο χρήμα) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Αυτά όμως, ακόμη και τώρα να πιστωθούν, δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες. Ας ληφθεί υπόψη ότι οι εταιρείες  κατά πάγια πρακτική τους δεν προμηθεύουν φάρμακα τις μέρες των εορτών. Από τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο το 1,8 θα διατεθεί για φάρμακα, που σημαίνει ότι στις 10 Γενάρη θα είμαστε στη σημερινή, ή και ίσως σε χειρότερη κατάσταση. Επισημαίνουμε ότι η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη σε φάρμακα είναι 2,750 εκατ. ευρώ δηλαδή η ετήσια 33 εκατ. ευρώ και για το 2015 καταβλήθηκαν μόνο 24 εκατ. ενώ για το 2016 προβλέπονται λιγότερα.

Σε ό,τι αφορά στα υλικά των εργαστηρίων (αντιδραστήρια), η έλλειψή τους είναι η αιτία να προστίθενται και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας των ελλείψεων.

Ενώ σε ό,τι αφορά στην επιχορήγηση για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, αυτή είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ. Οι νοσηλευθέντες ανασφάλιστοι ξεπερνούν τους χίλιους για το 2015. το μέσο κόστος νοσηλείας είναι 2.200€. Η επιχορήγηση μόνο για τους ανασφάλιστους – που είναι προφανώς αυξανόμενοι σε αριθμό λόγω και των οικονομικών επιπτώσεων – έπρεπε μόνο για τον Ευαγγελισμό να είναι για το 2015 τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και προοδευτικά να αυξάνει. Αν στη νοσηλεία πανελλαδικά προσθέσουμε τις ανάγκες των ανασφαλίστων σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη τότε απαιτούνται πολλές 100δες εκατ. ευρώ…

Ζούμε στον Ευαγγελισμό όπως και σε άλλα νοσοκομεία το «μαρτύριο της σταγόνας» σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση. Όλα τα τελευταία χρόνια είμαστε μία διαρκή αντιπαράθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση, για τα σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την υγεία του λαού. Ως μαχόμενοι υγειονομικοί που έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και επειδή η υγεία του Ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτάται από την βούληση των επιχειρηματιών της υγείας της ΕΕ και τις Κυβερνήσεις που την υπηρετούν, δηλώνουμε ότι είναι άκρως αναγκαίος ο κοινός αγώνας των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων και ανέργων, όχι μόνο για την επείγουσα χρηματοδότηση του Ευαγγελισμού και των άλλων νοσοκομείων αλλά και την συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής που έχει κατακρεουργήσει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών.

Καλούμε όλους τους υγειονομικούς, αλλά και συνδικάτα, συλλόγους, φορείς ασθενών να προτάξουν το θέμα της χρηματοδότησης της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αρκετά έχουμε πληρώσει δύο και τρεις φορές για την υγεία μας. Ο πλούτος που παράγουμε πρέπει να επιστρέφει σε μας.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΜΕ ΤΟ SOS ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ