Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να ζητεί συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νέο πρόβλημα προέκυψε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου για τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, από πλευράς ΕΟΠΥΥ! Όπως καταγγέλλουν από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επιβλήθηκε συμμετοχή 25% στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζουν την πάθησή τους με αντιδιαβητικά δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή, εκτός της ινσουλίνης, μολονότι στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ η συμμετοχή είναι μηδενική!

Καταγγέλλουν συγκεκριμένα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), παρακολουθώντας άγρυπνα τις εξελίξεις, αντέδρασε άμεσα απαιτώντας την εφαρμογή του ΕΚΠΥ και τη μηδενική συμμετοχή στο αναλώσιμο υλικό όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο σακχαρώδη διαβήτη και από τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, αφού ενημέρωσε το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, αλλά και το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, απαίτησε την τροποποίηση των παρερμηνειών και την άρση της αδικαιολόγητης συμμετοχής.

Τελικά δικαιώθηκαν αλλά…

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ στις 30 Ιανουαρίου 2019, στην οποία αποφασίστηκε η τροποποίηση της παρ. ε του άρθρου 47 του ΕΚΠΥ διευκρινίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ.

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να μην επιβαρύνονται για όσα ο νόμος προβλέπει.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

O Πρόεδρος                          Η Γενική Γραμματέας

Χρήστος ∆αραµήλας       Μαρία Τριανταφύλλου