Ο ΕΟΠΥΥ και οι διαγνωστικές εξετάσεις, «εμπόδιο» για την εκταμίευση 1 δισ.

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα δις ευρώ φαίνεται ότι "μπλοκάρουν" για την χώρα οι διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ και μια ανακοστολόγηση που δεν έγινε ποτέ... Η έκδοση από τον υπουργό Υγείας της σχετικής απόφασης δεν προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς ελληνική κυβέρνηση και δανειστές διαπραγματεύτηκαν χωρίς επίτευξη συμφωνίας στο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το ποσοστό της μείωσης των τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις αποτέλεσε το Μήλον της Έριδος με τους δανειστές στις Βρυξέλλες καθώς οι εταίροι μας ζητούν μεγάλο …ψαλίδισμα ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει πολύ μικρότερες περικοπές στις τιμές.

Έτσι, ενώ ο πρωθυπουργός πήγε με πρόταση μείωσης κατά 22,5% μεσοσταθμικά των τιμών των 51 πιο ακριβών για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεων που αφορούν στο 85% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις, και κατά 5% οριζόντια μείωση τιμών των υπολοίπων, οι δανειστές μας ζητούν σχεδόν την διπλάσια μείωση! Το 2015 ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις είναι στα 302 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι απαιτήσεις των παρόχων είναι μέχρι στιγμής πάνω από 500 εκατ. ευρώ!

H υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση προς τα κάτω των διαγνωστικών εξετάσεων είναι η μία από τις δύο εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Euroworking Group της Πέμπτης για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ. Η άλλη, αφορά την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στη νοσοκομειακή δαπάνη. Η απόφαση αυτή υπεγράφη ωστόσο την Παρασκευή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν