Ο ΕΟΠΥΥ «σκοτώνει» τους ασθενείς: Κατακόρυφη αύξηση για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές!

  • Iatropedia
Πλέον τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Αν επιλέξει όμως κανείς συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν τα πάντα από την τσέπη του καθώς ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ αυξάνει κατακόρυφα τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δηλαδή πια σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, αν θέλουν μια καλύτερη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ κόβει σχεδόν τα πάντα καθώς υποχρεώνει τους ασθενείς να πληρώνουν από 30 έως 50% συμμετοχή.

Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που θεωρούνται ότι καταβάλουν τη μικρότερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να πληρώνουν τα μισά από την τσέπη τους καθώς η συμμετοχή τους αγγίζει πια το 50%.

Τι σημαίνει αυτό για περίθαλψη σε μια ιδιωτική κλινική; Ότι θα καταβάλουν τα περισσότερα από την τσέπη τους καθώς σχεδόν ποτέ δεν είναι σαφές με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια πόσα πρέπει να δίνει το Ταμείο και πόσα ο ασθενείς. Άλλωστε οι περισσότερες κλινικές φροντίζουν να υπερφορτώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με συνέπεια στο τέλος η διαφορά που πρέπει να πληρώνει ο ασθενής να είναι τεράστια.

Και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όμως η νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική είναι πια απαγορευτική καθώς θα συμμετέχουν με 30%. Αντίστοιχα τα ποσά που θα προκύπτουν θα είναι τεράστια.

Και η κυβέρνηση με την τρόικα προχώρησαν και ένα βήμα παραπάνω. Ορίζουν και εισοδηματικά κριτήρια για την κάλυψη των αναλώσιμων σε χρονίως πάσχοντες οι οποίοι όμως πρέπει κάθε μήνα να καταβάλουν πια αμέτρητα ευρώ αφού τα αναλώσιμα είναι απολύτως απαραίτητα για τη θεραπεία τους.

Η συμμετοχή τους διαμορφώνεται πλέον στο 25% για το υγειονομικό υλικό.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ με τον κίνδυνο βέβαια να αυξομειώνονται με βάση τις οικονομικές ανάγκες του φορέα.

Κατακόρυφη αύξηση προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και για τις εξετάσεις των ασθενών για τις οποίες θα πρέπει πια να καταβάλουν το 45% της αξίας.