Ο ΕΟΠΥΥ χτυπά τώρα και τους καρκινοπαθείς! Πόσο αυξήθηκαν οι συμμετοχές στα νοσήλια

  • Iatropedia
Εδώ και λίγες ημέρες ισχύει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει τεράστια αύξηση στη συμμετοχή στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές για όλους τους ασθενείς χωρίς να εξαιρεί ούτε καν τους καρκινοπαθείς.

Εδώ και 15 μέρες έχουν προστεθεί στις πλάτες των ασθενών και νέα βάρη καθώς ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 18-11-2012) προβλέπει τη συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας σε ποσοστό 30% και 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Το ζήτημα είναι ότι από τη συμμετοχή αυτή δε γλιτώνουν ούτε οι βαριά πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι ψυχικά ασθενείς αλλά ακόμη και όσοι νοσηλεύονται σε εντατικές.

Και το θέμα είναι πως όσοι θέλουν να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές κλινικές για να γλιτώσουν την αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο κόστος.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών: «Στις ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από όλες τις οικονομικές τάξεις, που επιζητούν άμεσα την αποκατάσταση της υγείας τους, χωρίς να περιμένουν στις λίστες των κρατικών νοσοκομείων ημερομηνία για εξέταση η για επέμβαση μετά από πολλούς μήνες, εάν μέχρι τότε δεν έχει επιδεινωθεί η υγεία τους και εάν βέβαια υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση τους.

Η καθιέρωση της συμμετοχής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιβαρύνει δυσβάστακτα οικονομικά τον ασθενή που αγωνιά για τη θεραπεία του και οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών, αλλά και συγγενών, σε απόγνωση, που συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα του 2012 την υγεία του μπορεί να ανακτήσει μόνο ο οικονομικά ισχυρός και όχι ο απλός λαός».