Ο ΕΟΔΥ αναβαθμίζει την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση των αναπνευστικών λοιμώξεων

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Θα συμπεριλαμβάνονται πλέον δεδομένα και για τα παθογόνα σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη.

Στην αναβάθμιση των δεδομένων που περιέχονται στην επιδημιολογική έκθεση των αναπνευστικών λοιμώξεων που εκδίδει κάθε εβδομάδα, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, εκτός από τα τρία παθογόνα για τα οποία ήδη ενημερώνεται το ευρύ κοινό, θα αναφέρει πλέον δεδομένα και για επιπλέον μικροοργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).

Η συλλογή των νέων δεδομένων άρχισε εφέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ. Αυτό επετεύχθη σε συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Επομένως, εφ’ εξής οι εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ θα περιέχουν δεδομένα για:

  • Τη γρίπη
  • Τον κορωνοϊό
  • Τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
  • Τα παθογόνα στους ασθενείς με SARI

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, τα νέα δεδομένα αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας για τους μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν και προκαλούν νοσήματα του αναπνευστικού στο κοινό. Θα ενισχύσουν επίσης σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση αυτών των μικροοργανισμών βασίζεται σε  μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR). Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι εξετάζουν ταυτοχρόνως το ίδιο δείγμα για την παρουσία πολλών παθογόνων.