Ο ένας στους 3 θετικούς COVID-19 είναι ασυμπτωματικός, διαπιστώνουν τα ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Μεγάλο ποσοστό θετικών στη νόσο COVID-19 ασθενών, που όμως δεν έχουν συμπτώματα διαπιστώνουν ιδιωτικά εργαστήρια που πραγματοποιούν -παράλληλα με τα δημόσια- μοριακούς ελέγχους δειγμάτων ασθενών με κορονοϊό.

Περισσότερα από 15.000 τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, η ομάδα του εργαστηρίου κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα.

Συνοπτικά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 1,3% των δειγμάτων ήταν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Ως προς τα συμπτώματα που ανέφεραν οι θετικοί ασθενείς:

  • το 40,9% ανέφερε πυρετό
  • το 18,7% βήχα,
  • ενώ σε μικρότερα ποσοστά ανέφεραν διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία

Ενα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,9% ασθενών με θετικό τεστ, δεν είχε καθόλου συμπτώματα. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους 3 θετικούς στον νέο ιό ήταν ασυμπτωματικός.

Προβληματισμός στους επιστήμονες για τους ασυμπτωματικούς

Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού. Και μετά την άρση του lockdown, αρκετά τεστ συνεχίζουν να προκύπτουν θετικά χωρίς οι ασθενείς να αναφέρουν συμπτώματα.

«Στην πλειοψηφία οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν, είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι, είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτήν τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», εξηγεί η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια Δρ Ειρήνη Λουίζου.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση PCR

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η λήψη.

Τα ιδιωτικά εργαστήρια ενημερώνουν άμεσα τον ΕΟΔΥ

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Καθημερινά διενεργούνται στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 250 μοριακά τεστ – με δυνατότητα έως και 600 – με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test), με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος. Η ζήτηση των ‘’rapid tests’’ εμφανίζεται διαρκώς αυξανόμενη.