Ο Έμπολα φέρνει προσλήψεις! Τι ανακοίνωσε ο Βορίδης

  • Iatropedia
Θωρακίζονται τα σύνορα της χώρας. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 30 γιατρών προκειμένου να ενισχυθούν τα σημεία εισόδου της χώρα μας ώστε να εντοπίζονται άμεσα πιθανά κρούσματα. Τι ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής .την ίδια στιγμή προανήγγειλε την άσκηση ετοιμότητας που θα γίνει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ. Επίσης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Στο μεταξύ ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας ενημερώνει αυτή την ώρα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεπικουρούμενος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Για τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού 'Εμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, συνεδριάζει, αύριο, στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Υπουργών Υγείας των χωρών μελών.

Έρχεται το ερωτηματολόγιο

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής ότι εκδόθηκε κάρτα που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες και θα διανέμεται και στα λιμάνια.

Με την κάρτα θα υποβάλλεται ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα προκύπτει η χώρα προέλευσης του επιβάτη, ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του.

Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη, όπως είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

Θερμικές κάμερες

Αναφερόμενος ο υπουργ΄ςο υγείας στις θερμικές κάμερες δήλωσε πως «θεωρείται όμως ένα μέτρο αμφιλεγόμενο, διότι δείχνει τον πυρετό που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία. Αντιθέτως φαίνεται να κρίνεται επαρκέστερο ένα ηπιότερο screening» ε

Ο κ. Βορίδης δήλωσε πως θα στηρίξει τη δήλωση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό.

«Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού Έμπολα» είπε ο κ. Βορίδης για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρατηρείται το πρόβλημα, ενώ ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους υγειονομικούς που μετέβησαν στις χώρες εκδήλωσης του ιού και νόσησαν.

Όπως εξήγησε, η ΕΕ έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί να επιστρέφει το προσωπικό αυτό, στη χώρα από την οποία πήγε στην Αφρική, και φαίνεται πως κυρίαρχη τάση είναι το υγειονομικό προσωπικό να μένει και να αντιμετωπίζεται στη χώρα που νόσησε. Στην Ελλάδα υπάρχουν υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν με ελληνική αποστολή, αλλά συμμετέχουν στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.