Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό των προσφύγων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κλιμάκιο εθελοντών διέθεσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την περίθαλψη των πρώτων προσφύγων που έφθασαν το πρωί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η αποστολή που απαρτίζεται από έναν γιατρό, νοσηλεύτρια, εθελοντές της νοσηλευτικής υπηρεσίας και Σαμαρείτες Διασώστες, θα βρίσκεται εγκατεστημένη σε σκηνή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο και θα προσφέρει ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και πρώτες βοήθειες.

Ήδη, οι πρώτοι 362 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και λίγοι Ιρακινοί, κατέφθασαν το πρωί με λεωφορεία στο Λιμάνι, προερχόμενοι από τα Δωδεκάνησα, και με ενδιάμεσο σταθμό την Καβάλα. Θα εγκατασταθούν στις ειδικά διαμορφωμένες Αποθήκες 18 και 21 της τρίτης προβλήτας του Ο.Λ.Θ. που θα λειτουργήσουν ως κέντρο φιλοξενίας.

Στην συγκεκριμένη ανθρωπιστική δράση συνεργάζονται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο, το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο στρατός, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ την ευθύνη του γενικού συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων θα έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στο κτίριο του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, στην οδό Ν. Κουντουριώτη 10. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 531533-6).

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, σε μία ανοικτή και δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής κ. Καραμέρου και του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινού, αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση οι εξής ενέργειες:

-Παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής των μαγειρείων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γευμάτων που θα σιτίζουν τους πρόσφυγες.
-Συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και εξοπλισμού για τους καταυλισμούς.
-Διάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας για εβδομαδιαίο καθαρισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού που θα υποδειχθεί από την Περιφέρεια.
-Διάθεση των Δημοτικών Ιατρείων της πόλης και προγραμμάτων δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης για την ψυχαγωγία των μικρών προσφύγων.
-Δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, προκειμένου οι πολίτες να πληροφορούνται για τους τρόπους συνδρομής.
-Σύσταση ολιγάριθμης και ευέλικτης Συντονιστικής Επιτροπής για την οργανωμένη προώθηση όλων των παραπάνω.
-Στο πλαίσιο της ευρείας αυτής σύσκεψης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης εθελοντών και εθελοντριών, «νέων ανθρώπων που θέλουν να συμμετέχουν με μόνο αντάλλαγμα την προσφορά».
-Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αρχίζουν να υλοποιούνται άμεσα, με πρώτο βήμα την άμεση σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ώστε οι προτάσεις να πάρουν τη μορφή επίσημων αποφάσεων του Δήμου.