Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες από τα ράφια – Τι εντόπισε και τι πρέπει να προσέχετε

  • Κώστας Παπαδόπουλος
ΕΦΕΤ
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση απ΄οτον ΕΦΕΤ, το προϊόν περιείχε θειώδη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση των επιπέδων των προσθέτων τροφίμων σε αλιεύματα» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “MARIO’S CHOICE, ΓΑΜΠΑΡΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΜ IQF”, με αριθμό παρτίδας 210113001 και ημερομηνία ανάλωσης 23/11/22, βάρους με επίπαγο 1000γρ και καθ. βάρους 850 γρ., το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ ΑΕΒΕ.» με έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Διαπιστώθηκε, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α’ του Γενικού Χημείου του Κράτους της Α.Α.Δ.Ε, ότι το προϊόν είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι περιείχε θειώδη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ, με επίσημη ανακοίνωσή του, απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές το καλοκαίρι

Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

Οι καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα πρέπει:

  • Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης)
  • Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησής τους
  • Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (μείον 18 βαθμοί Κελσίου)
  • Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
  • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο, σε έντομα, σκόνη κ.λπ.
  • Να τοποθετούν τα τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους.