Ο… Δράκουλας είχε δίκιο!

  • Iatropedia
Ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, που εκδόθηκε το 1897, ήταν η ιστορία ενός αδύναμου γέρου ο οποίος πίνοντας νεανικό αίμα έγινε νέος και δυνατός. Σήμερα η επιστήμη ανακαλύπτει ότι αυτό δεν ήταν απλώς ένα παραμύθι...

Το νέο αίμα δεν περιέχει μόνο πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και ιδιότητες αναζωογόνησης γηρασμένων οργανισμών. Αυτό το μυστικό δεν ήταν καθόλου κρυφό στα πολύ παλιά χρόνια. Μάλιστα στην αρχαία Ρώμη έδιναν στους επιληπτικούς να πιούν φρέσκο αίμα μονομάχων που μόλις είχαν σκοτωθεί. Τον 16ο αιώνα στην Ουγγαρία η κόμισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορυ έκανε μπάνιο μέσα στο αίμα 650 παρθένων για να ξανανιώσει… Το γεγονός ότι το αίμα όχι μόνο θρέφει αλλά και μεταμορφώνει, δηλαδή αναζωογονεί, αποτελεί σήμερα αντικείμενο νέων ερευνών αλλά και θεραπειών.

Ο βιολόγος Σαούλ Βιλλέντα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια άρχισε τα πειράματα από τα ποντίκια. Σε γερασμένα ποντίκια που δεν μπορούσαν πια ούτε τον δρόμο για την φωλιά τους να βρουν, έκανε ενέσεις με αίμα νεαρών ποντικιών. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό: τα γερασμένα τρωκτικά όχι μόνο έγιναν πιο ζωηρά αλλά βελτιώθηκε κατά πολύ η μνήμη τους. Και τον δρόμο για την φωλιά τους μπόρεσαν να θυμηθούν αλλά και οι νευρώνες του εγκεφάλου τους αποδείχθηκε ότι άρχισαν να λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Πάνω σε αυτή την θεωρία λειτουργεί εξάλλου και το… Vampire Facelift που δεν είναι τίποτα άλλο από την χρήση πλάσματος αίματος σε ενέσιμη μορφή στο πρόσωπο, με σκοπό το γερασμένο πρόσωπο να ξανανιώσει. Επίσης, η μέθοδος PRP που εφαρμόζεται στο Royal London Hospital, βασίζεται στην ίδια ιδέα κι αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί το αίμα για να γιατρεύει τα τραύματα ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2, τα οποία επουλώνονται δύσκολα.