Ο Δάγγειος πυρετός είναι ξανά εδώ μετά από 84 χρόνια! Ένας θάνατος

  • Iatropedia
Ασθενής 84 ετών από το Αγρίνιο πέθανε από αιμορραγικό πυρετό και σηπτικό σοκ, αφού προσβλήθηκε από τον ιό του Δάγγειου πυρετού, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Η τελευταία επιδημία της νόσου ήταν το 1928.

Θανατηφόρο κρούσμα Δάγγειου Πυρετού στο Αγρίνιο, σηματοδοτεί την επιστροφή του Δάγγειου Πυρετού από τα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Όπως ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ ασθενής ηλικίας 84 ετών, από το Αγρίνιο πέθανε από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ νοσηλευόμενος στην Πάτρα. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές ενδείξεις υπήρξε πρόσφατη λοίμωξη του 84χρονου από τον ιό του Δάγγειου πυρετού, ο οποίος είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού.

Θεωρείται ότι έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-1928. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού». Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας, ενώ θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.

Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.

Βέβαια, ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%.

Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα αυτόχθονης λοίμωξης από τον ιό, στη Γαλλία και την Κροατία, ενώ εισαγόμενα κρούσματα από περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός, δηλαδή τη ΝΑ Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, αναφέρονται από πολλές χώρες.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης, όπως και για το ιό του Δ. Νείλου, είναι η προστασία από τα κουνούπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν