Ο Ανδρέας Ξανθός στις Βρυξέλλες για το φάρμακο της Roche

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις Βρυξέλλες είναι από χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με σκοπό να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών για το θέμα της Roche.

Μετά την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στην οποία είχε προβεί ο κ. Ξανθός , εντάχθηκε στην ενότητα «φαρμακευτική πολιτική στην Ε.Ε.» του Συμβουλίου, ειδική συζήτηση για να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που προέκυψε με το φάρμακο της Roche. Η συγκεκριμένη εταιρία αιτήθηκε την απόσυρση του φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα από τη θετική λίστα λόγω της επιβολής του 25% που έχει επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και το οποίο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στο σκεύασμα.

Η αίτηση της Roche δεν έγινε δεκτή με την εταιρεία να έχει αποφασίσει να χορηγεί δωρεάν το φάρμακο στους 40 περίπου ασθενείς μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους αλλά να εμμένει στην απόφασή της.

Στο πλαίσιο του EPSCO, ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί συναντήσεις με Ευρωβουλευτές, τον συμπρόεδρο Philippe Lamberts και τη γενική γραμματέα, Βούλα Τσέτση από την ομάδα των Πρασίνων και τον πρόεδρο Gabi Zimmer και τη γενική γραμματέα Sanna Lepola από την Ευρωομάδα της Αριστεράς.