ο Ανδρέας Ξανθός στην Ροδόπη: Μίλησε για προσπάθειες και προγράμματα…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Περιοδεία στα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα Κέντρα Υγείας στις Σάπες και στον Ίασμο, που καλύπτουν περιοχές με μεγάλη αναλογία μειονοτικού πληθυσμού, ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατή Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις και πραγματοποίησε σύσκεψη με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών με τη συμμετοχή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών.

Οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν κυρίως στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αφορούν στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα και τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Αναλυτικά:

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας στις Σάπες, το οποίο εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν στον Υπουργό ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στον εξοπλισμό ενώ επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πολλοί κάτοικοι ζουν στο δύσβατο, ορεινό όγκο της περιοχής.

Στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, οι εργαζόμενοι ανέφεραν παρόμοια προβλήματα που αφορούν περισσότερο στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και λιγότερο στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο Κέντρο Υγείας ένα «μικρό ταμείο» που θα καλύπτει τις καθημερινές μικροδαπάνες της δομής έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκύπτουν όταν παρεμβάλλεται η ανάγκη έγκρισης από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, ανέφερε ότι τώρα που έχουν αρχίσει να δίνουν καρπούς οι προσπάθειες δύο χρόνων για σταθεροποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων τα οποία βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση, έχει έρθει, πλέον, η στιγμή να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τόσο με τη στήριξη των ήδη υπαρχουσών δομών όσο και με την ανάπτυξη των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

«Υπάρχει εγκατάλειψη δεκαετιών και- παρά τα στενά οικονομικά περιθώρια- θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις δομές» τόνισε ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του απαρχαιωμένου εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των εργαστηρίων και των οδοντιατρείων προκειμένου οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές και να μην είναι αναγκασμένοι να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας μικρού ταμείου στα Κέντρα Υγείας, ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση έχει νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταρρύθμιση ΠΦΥ

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, αφού εξήρε το έργο των γιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού, που όχι μόνο στηρίζουν τόσα χρόνια τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και πραγματοποιούν δράσεις πρόληψης στην κοινότητα (εμβολιασμούς σε σχολεία, οδοντιατρική εξέταση, τεστ- ΠΑΠ κ.α.), ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την οποία η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη ενός συνεκτικού συστήματος πρόληψης και ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας με άξονες την ελεύθερη πρόσβαση, τη προσανατολισμένη φροντίδα στην οικογένεια και την κοινότητα και την ισότιμη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλο τον πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ