Ο Αλέξης Τσίπρας αναγγέλλει δημιουργία ΤΟΜΥ μέσω ΕΣΠΑ και η ΝΔ «βλέπει» ερασιτεχνισμό…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι "αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα 150 εκ. από το ΕΣΠΑ βελτιώνοντας τα Κέντρα Υγείας και να στήσει ένα πραγματικό και καθολικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη, επέλεξε να τα επενδύσει σε μια δομή που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία κομματικού στρατού". Αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την δημιουργία ΤΟΜΥ μέσω ΕΣΠΑ με αφορμή τη μονάδα Περιστερίου.

Σχολίασε αναλυτικά ο κ. Οικονόμου:

«Παρά την πρωτοφανή αποδοκιμασία που καταγράφηκε για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μέσα από το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν οι ιατροί για τις προσλήψεις στη συγκεκριμένη δομή, ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Αντιθέτως, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ΤΟΜΥ με σχετικό βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση επενδύει  σε μία δομή που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία κομματικού στρατού. Οι ΤΟΜΥ, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, σε μία περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισής τους, εν μέσω τρίτου μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας  θα μπορούσε τα 150 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσε από το ΕΣΠΑ για την συγκεκριμένη επιλογή, να τα αξιοποιήσει βελτιώνοντας τα Κέντρα Υγείας (που σήμερα βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση) και τελικά να δημιουργήσει ένα πραγματικό και καθολικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας σ’ όλη τη χώρα. Ακόμη, οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ανικανότητα, έλλειψη σχεδιασμού και, κατά συνέπεια είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον από τους ιατρούς για συμμετοχή.

Είναι πλέον φανερό ότι, όπως όλα τα ζητήματα, έτσι και την Υγεία, ο πρωθυπουργός  την αντιμετωπίζει με επικίνδυνο ερασιτεχνισμό».

Σχολιάζει ο πρωθυπουργός στο λογαριασμό του στο facebook:

«Oι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ. Έχουμε φιλόδοξο σχεδιασμό να υλοποιήσουμε αυτό που δεσμευθήκαμε. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και είμαστε σε θέση να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές, εντός εισαγωγικών, υποβαθμισμένες, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν είχε προτεραιοποιηθεί η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα, να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του ΕΣΥ».

Δείτε το βίντεο που σχολιάζει ο κ. Οικονόμου στο λογαριασμό του πρωθυπουργού:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156294342783054/