Ο ακριβός ΕΟΠΥΥ και οι δυσαρεστημένοι γιατροί!

  • Iatropedia
Τελικά γίνονται καλύτερες ή χειρότερες οι συνθήκες περίθαλψης με τον νέο φορέα ΕΟΠΥΥ; Κατά τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) τα πράγματα γίνονται χειρότερα τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό. Τι έδειξε έρευνα σε ασθενείς και γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ που έγινε για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Ακριβότερα φάρμακα και χειρότερες συνθήκες καταγγέλλουν για τον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, αρνούνται να συμβληθούν με το νέο φορέα οι γιατροί, σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΑ.

Πρεμιέρα με …αγκάθια έκανε ο ΕΟΠΥΥ για ασφαλισμένους και γιατρούς, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Η έρευνα, που διεξήχθη την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σε δείγμα 850 ασφαλισμένων στην Αθήνα και 200 μελών του ΙΣΑ, περιγράφει μια εικόνα σύγχυσης, άγνοιας και απογοήτευσης στους ασφαλισμένους, την ώρα που η πλειονότητα των ιατρών αρνείται να συμβληθεί.

Το 43% των ασφαλισμένων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εκτιμάει πως πληρώνει περισσότερο για φάρμακα και το 39,4% για εξετάσεις, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πως τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο.

Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ παραμένει άγνωστος στο 59% των ασφαλισμένων, με μόλις ένα 41% να φέρει γνώσει για τον νέο φορέα. Μάλιστα, άγνοια δηλώνουν σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι από το ΙΚΑ, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του ΕΟΠΥΥ (64%).

Εξάλλου, ελάχιστοι πιστεύουν πως η αλλαγή στις παροχές υγείας είναι προς το καλύτερο, μόλις 4 έως 16%.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις, κατά μέσο όρο, θεωρεί ότι άλλαξε προς το χειρότερο ο τρόπος συνταγογράφησης, η διαδικασία των ραντεβού και ο χρόνος αναμονής, το κόστος επίσκεψης στο γιατρό και αγοράς των φαρμάκων. Ακόμη και το 184, ο τηλεφωνικός αριθμός για τα ραντεβού, παραμένει άγνωστος για τους ασφαλισμένους, καθώς μόλις το 28% το γνωρίζει. Το 23% δηλώνει πως έκλεισε δυσκολότερα ραντεβού, το 47% ότι δεν άλλαξε κάτι στη διαδικασία, ενώ υπήρξε ένα 24% και ένα 20%, που δηλώνει πως εξυπηρετήθηκε χειρότερα από το συμβεβλημένο ιατρό και από τις πρώην υπηρεσίες του ΙΚΑ αντίστοιχα. Γύρω στο 60% ήταν το ποσοστό που πιστεύει ότι δεν άλλαξε κάτι.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί, σε ποσοστό 64% αρνείται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούν ότι το ιατρικό σώμα οδηγείται στην επαγγελματική εξαθλίωση, την υποτίμηση και τον ευτελισμό.

Επιπλέον, 74% των ιδιωτών ιατρών δεν ξέρει πότε θα πληρωθεί, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη και ο τρόπος πληρωμής για το 60% των λειτουργών της υγείας.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ανακολουθία και ασυνεννοησία χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έως και σήμερα, που οι εργασίες γίνονται με ένα φαξ, που βουίζει και ένα τηλέφωνο, που δεν απαντά.

Το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και κάποιων κατηγοριών χρονίως πασχόντων, από το 10% στο 25%, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που επεσήμανε πως συμβεβλημένοι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, από τον ΟΠΑΔ, έως το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΤΣΑΥ.