Ο Άδωνις η τρόικα και το mail των φαρμάκων! Τι είπαν για δραστική- off patent

  • Iatropedia
Μέσω email απάντησε τελικά η τρόικα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι συμφωνεί με τον τρόπο τιμολόγησης των λεγόμενων φαρμάκων off patent.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί οι τροϊκανοί να συμφώνησαν να τιμολογούνται τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης, κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, ανοικτό όμως μένει ένα άλλο καυτό θέμα αυτό της συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Θέμα που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοβιομηχάνους.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Ά. Γεωργιάδης από το βήμα της εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το Ελληνικό Φάρμακο, οι δανειστές μας επιβεβαίωσαν με email ότι αποδέχονται την πρόταση για τιμολόγηση των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ΕΕ και μάλιστα αναδρομικά σε σκευάσματα, που έχουν τιμολογηθεί από 1/1/2012.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της επιλογής του φαρμάκου από τον γιατρό και την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας. Υποστήριξε, δε, ότι ακόμα το διαπραγματεύεται με την Τρόικα, ενώ σχολιάζοντας ανάλογη τοποθέτηση του εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Π. Μελά είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μελάς σας το είπε, αλλά εγώ θα σας το κάνω πράξη».

Το θέμα πάντως της δραστικής προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών οι οποίοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό χάνουν τον ουσιαστικό έλεγχο από τη θεραπεία των ασθενών τους καθώς δε θα γνωρίζουν τι φάρμακο θα καταλήγει τελικώς στα χέρια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγριες κόντρες για τον οικογενειακό γιατρό στον νέο ΕΟΠΥΥ! Πως θα εξετάζονται οι ασθενείς

Γιατί ο Άδωνις θα πουλά…φάρμακα και όχι βιβλία; Τι είπε σε εκδήλωση (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο ο ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους!

«Μπλόκο» ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τους ασθενείς