Νοσοκομειακοί γιατροί: Μας εκβιάζουν γιατί απεργούμε!

  • Iatropedia
Διοικητές νοσοκομείων εκβιάζουν γιατρούς επειδή προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και ζητά να αποπληρωθούν άμεσα οι εφημερίες. Διαβάστε τι ακριβώς γίνεται στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία με δεδομένο ότι τα κονδύλια είναι μειωμένα. Οι γιατροί περιμένουν να πληρωθούν μήνες για τις εφημερίες που έκαναν και οι διοικητές επιχειρούν με κάθε τρόπο να τους κάνουν να εργασθούν και να σταματήσουν τις επισχέσεις.

Μέσα στο κλίμα αυτό φαίνεται ότι καταγράφονται και άκρως δυσάρεστα περιστατικά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, κάποιοι διοικητές προχωρούν ακόμη και σε εκβιασμούς για να …πείσουν τους γιατρούς να εργασθούν. Επικαλούνται μάλιστα έναν νόμο του παρελθόντος ο οποίος όμως όπως υποστηρίζει ο κ.Βαρνάβας, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Όπως σημειώνει: «Παρ΄ ότι η πλήρης νομιμότητα των επισχέσεων έχει διευκρινιστεί κατ΄ επανάληψη από έγκριτους νομικούς, εντούτοις παρατηρούνται από ορισμένους Διοικητές Νοσοκομείων κρούσματα εκβιασμών απέναντι σε γιατρούς που κινητοποιούνται, κυρίως με την επίκληση μιας προ διετίας γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία ακόμη και η υπουργός που τη ζήτησε δεν την έκανε δεκτή, καθότι αντίκειται ευθέως στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο».

Τι ακριβώς λένε οι διοικητές, όπως περιγράφει ο κ.Βαρνάβας; «Συγκεκριμένα ορισμένοι Διοικητές εκβιάζουν γιατρούς που προβαίνουν σε επίσχεση ότι θα τους περικόψουν μισθό, δεν θα αναγνωρίσουν το χρόνο ειδίκευσης ή τους αποστέλλουν παρανόμως εντολή εργασίας, χωρίς όμως να προχωρούν στη μόνη νόμιμη κίνηση που θα οδηγούσε σε παύση τις κινητοποιήσεις, δηλαδή την αποπληρωμή των οφειλομένων εδώ και πολλούς μήνες εφημεριών και τη σύνταξη ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.

Συνεργούς σ΄ αυτή την απαράδεκτη πρακτική βρίσκουν ορισμένους Διευθυντές Κλινικών ή Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίες, για τους οποίους ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την παραπομπή τους στα Πειθαρχικά των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων».

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους γιατρούς που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και καλεί τους Διοικητές να πληρώσουν απλά τα οφειλόμενα διαφορετικά όπως επισημαίνεται: « τα όργανα εκπροσώπησης των γιατρών είναι αναγκασμένα να προσφύγουν σε κάθε συνδικαλιστικό ή ένδικο μέσο, προκειμένου να στηρίξουν τις νόμιμες κινητοποιήσεις των συναδέλφων».