Νοσοκομειακοί γιατροί: η κρίση διαλύει το ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Εν μέσω κρίσης το ΕΣΥ βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατάρρευσής του. Ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, τεχνολογίας, προσωπικού ακόμη και τροφίμων, δεδουλευμένα που δεν καταβάλλονται συνθέτουν το σκηνικό της δημόσιας περίθαλψης, επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη και υγεία, υποστηρίζουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), την ώρα που η πανελλήνια ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) αναμένεται να έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά.

Η πραγματικότητα της ελληνικής δημόσιας υγείας, όπως την περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι τραγική. Μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων, υπηρεσιών συντήρησης τεχνολογίας και υποδομών, ακόμη και τροφίμων σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδών καθημερινής χρήσεως σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία, είναι μόλις ένα μέρος του σύνθετου προβλήματος.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι ελλείψεις προσωπικού, την ώρα που εκκρεμούν προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και εκατοντάδων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσεων εδώ και πολλούς μήνες.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει απαξίωση ακόμη και χλευασμό από την Πολιτεία προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ιδιαίτερα στο θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών, ενώ επισημαίνει και τα τεράστια προβλήματα και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, αλλά και τις απαράδεκτες αμοιβές που προβλέπονται για τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη υγειονομική κρίση, όπως τη χαρακτηρίζουν, είναι για τους γιατρούς επιτακτική ανάγκη. Βασικοί άξονες θα πρέπει να αποτελούν η επάρκεια τροφοδοσίας με αναλώσιμα υλικά, φάρμακα και άλλα είδη στα νοσοκομεία, μέσω της επάρκειας των κονδυλίων αλλά και της δημιουργίας εθνικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και υλικών, καθώς και κεντρικής κρατικής φαρμακαποθήκης.

Η συνδικαλιστική Ένωση κρίνει πως το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό θα πρέπει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο, ενώ ζητά την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Πάντως, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να εκθέσουν όλα τα προβλήματα του κλάδου. Μετά τη συνάντηση, η ΟΕΝΓΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση.