Νοσοκομεία: My Greek Drama! Οι κίνδυνοι και τα υλικά… πολλαπλής χρήσης

  • Iatropedia
Το ότι οι διοικητές των νοσοκομείων καλούνται πλέον να περικόψουν τους προϋπολογισμούς με κάθε τρόπο, είναι λίγο πολύ γνωστό. Ότι όμως δεν αγοράζονται πια ούτε απλά υλικά για λόγους οικονομίας και οι γιατροί αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν μάλλον δεν είναι και τόσο γνωστό. Δείτε τους κινδύνους για τους ασθενείς από την καθημερινή «κουρεμένη» λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Απίστευτες εικόνες μπορεί κανείς να δει επισκεπτόμενος μια καθημερινή μέρα ή σε μια ημέρα εφημερίας ένας μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι να βοηθήσουν τους ασθενείς. Οι ασθενείς εξαιτίας του λιγοστού προσωπικού αναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες για να εξυπηρετηθούν ενώ οι υποδομές και τα υπάρχοντα υλικά δε βοηθούν την τραγική κατάσταση. Και πώς να βοηθήσουν όταν πια τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δε διαθέτουν καν τον απαραίτητο αριθμό υλικών που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών.

Είναι ενδεικτικό ότι γιατροί και νοσηλευτές είναι υποχρεωμένοι συχνά να χρησιμοποιούν τα ίδια γάντια από τον έναν ασθενή στον άλλο με κίνδυνο να μεταφέρουν μικρόβια. Αιτία φυσικά η έλλειψή τους καθώς τα αποθέματα δεν επαρκούν. Όχι τυχαία βέβαια αλλά επειδή ακριβώς οι παραγγελίες γίνονται εν μέσω μνημονίου με το σταγονόμετρο ώστε οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να μην ξεφύγουν και …δυσαρεστηθεί η τρόικα.

Αντίστοιχες οι εικόνες και στα χειρουργεία. Τα υλικά που επιλέγονται είναι τις περισσότερες φορές φθηνά όπως για παράδειγμα τα ράμματα. Συνέπεια είναι οι χειρουργοί να καθυστερούν να ολοκληρώσουν ένα χειρουργείο ή να το διακόπτουν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να αντικατασταθούν τα κομμένα ράμματα με άλλα.

Ακόμη και μικρά ασήμαντα συνήθως αλλά πολύ κρίσιμα υλικά είναι σε έλλειψη. Από μικρά πλαστικά καλώδια και σωληνάκια μέχρι ειδικές γάζες. Εκτός αυτού συχνά πυκνά λείπουν από τα ράφια απλά αντιδραστήρια που κοστίζουν ελάχιστα αλλά δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην περίθαλψη των αρρώστων.

Οι εργαζόμενοι είναι έτσι αναγκασμένοι να δίνουν εκτός από τη μάχη της εξυπηρέτησης των ασθενών και μια άλλα μάχη υπόγεια, αυτή της έλλειψης υλικών που κάνει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ακόμη πιο προβληματική.

Παρ αυτά η τρόικα που επισκέπτεται αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένη όπως αναφέρουν πληροφορίες, να ζητήσει περαιτέρω ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών και των προμηθειών των νοσοκομείων. My Greek hospital success …sorry.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο υπ.Υγείας αγριεμένη η τρόικα! Τι θα ζητήσει για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ

Ιατρεία «φαντάσματα» στα ακριτικά νησιά! Χωρίς γιατρούς και φαρμακεία

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες χρονίων παθήσεων; Τι θα γίνουν οι ασθενείς

Η αρρυθμία μπορεί να είναι και σημάδι άνοιας

Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών