Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο με διασύνδεση των απεικονιστικών εξετάσεων

  • Ρούλα Τσουλέα
λογισμικό
Εγκαταστάθηκε ειδικό λογισμικό που επιτρέπει την αξιολόγηση και σύγκριση των εξετάσεων στον υπολογιστή.

Το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έγινε η πρώτη δημόσια δομή υγείας με διασύνδεση των απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς τοποθετήθηκε ειδικό λογισμικό το οποίο επιτρέπει την άμεση πρόσβαση και σύγκρισή τους.

Το λογισμικό λέγεται  RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System). Με τη βοήθειά του οι γιατροί έχουν ταχεία και ασφαλή πρόσβαση στις απεικονιστικές εξετάσεις των ασθενών τους, τις οποίες μπορούν να συγκρίνουν στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Το νέο λογισμικό εξασφάλισε το Υπουργείο Υγείας. Το διαχειρίζεται ο φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη συστημάτων RIS/PACS, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα και με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και της αναδόχου εταιρείας.

Εντός του Ιανουαρίου 2024, εξ άλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παραμετροποίηση του H-Cloud της ΗΔΙΚΑ. Σε αυτό θα αποστέλλονται οι εικόνες από τα νοσοκομεία, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι ιατροί σε όλη τη χώρα και οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 17.515.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Φωτογραφία: Eurokinissi