Νοσοκομείο «Νίκαιας»: Επικίνδυνη απόφαση για διακομιδές ασθενών χωρίς αναισθησιολόγους

  • Γιάννα Σουλάκη
Νίκαιας
Διακομιδές ασθενών με το ΕΚΑΒ χωρίς τη συνοδεία αναισθησιολόγου πραγματοποιούνται για 10 ημέρες το μήνα στο νοσοκομείο "Νίκαιας", με απόφαση των υπευθύνων του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι ελλείψεις γιατρών, αλλά και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, έφεραν ως αποτέλεσμα την ανεύθυνη απόφαση του νοσοκομείου «Νίκαιας», οι  ασθενείς να διακομίζονται από το ΕΚΑΒ 10 μέρες το μήνα, χωρίς τη συνοδεία εξειδικευμένου γιατρού, δηλαδή, αναισθησιολόγου.

«Η απόφαση αυτή δεν είναι απλά παράνομη αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς», τονίζουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ και συνεχίζουν: «Καμία διακομιδή δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη συνοδεία γιατρού ειδικότητας που αφορά το περιστατικό, αλλά και έμπειρου σε αντιμετώπιση συμβάντων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, όπως αποσωλήνωση του ασθενούς. Καμία διακομιδή δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς τη παρουσία αναισθησιολόγου, ειδικά μάλιστα αν ο γιατρός διακομιδής είναι ειδικευόμενος. Είναι ευθύνη των αρμοδίων και των διοικήσεων των νοσοκομείων να βρουν λύση γι’ αυτό το θέμα, καθώς επίσης και η πλήρης και κατάλληλη στελέχωση του ΕΚΑΒ».

Τα μέλη της Ένωσης των γιατρών (ΕΙΝΑΠ) τονίζουν, επίσης, πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο με 8 κλίνες, λόγω ελλείψεων προσωπικού και υποδομών παρά την τεράστια κίνηση περιστατικών.