Νοσοκομείο Νίκαιας: Ασθενείς κάνουν μεταγγίσεις σε πολικές θερμοκρασίες λόγω βλάβης στη θέρμανση

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταγγίσεις
Πέρυσι την ίδια εποχή, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, τουρτούριζαν από το κρύο, εξαιτίας βλάβης στη θέρμανση. Φέτος την ίδια εποχή, τίποτα δεν έχει αλλάξει...

Τον περασμένο Ιανουάριο του 2019 είχε προκύψει οξύ πρόβλημα με το σύστημα θέρμανσης στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας. Τότε, και αφού οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς είχαν ξεπαγιάσει για αρκετές μέρες κάνοντας μεταγγίσεις μέσα στο κρύο, είχε τελικά γίνει κατορθωτή μια προσωρινή τεχνική επιδιόρθωση.

Τότε όλοι όμως όλοι ήξεραν πως ήταν ακριβώς προσωρινή η επιδιόρθωση και πως χρειαζόταν αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου συστήματος κεντρικού κλιματισμού του (μικρού) κτιρίου, εκτιμώμενου κόστους 20.000 ευρώ περίπου. Ποσό πολύ μικρό σχετικά με τις συνολικές δαπάνες του νοσοκομείου. Από τότε και μέχρι σήμερα, όμως, δεν έγινε απολύτως τίποτα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Αριστερής Συσπείρωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά (ΑΡΣΙ):

«Από τότε ως σήμερα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, όπως επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έγινε επίσης απολύτως τίποτα και όσον αφορά γενικά τις αναγκαίες ανανεώσεις και συντηρήσεις χώρων και εξοπλισμού στο νοσοκομείο, κυρίως με ευθύνη του προηγούμενου διοικητή που διοικούσε το νοσοκομείο από αρχές Φεβρουαρίου ως τέλος Αυγούστου 2019. Ενός διοικητή που τα «έργα και οι ημέρες του» ήταν τόσο απαράδεκτα ώστε πολύ έγκαιρα οι γιατροί του νοσοκομείου και η ΕΙΝΑΠ είχαν απαιτήσει την αποπομπή του».

ΑΡΣΙ: «Κούφια λόγια, κανένας δεν νοιάζεται για τους ασθενείς και ειδικά για όσους κάνουν μεταγγίσεις»

Οι πολιτικοί παράγοντες καυγαδίζουν μεταξύ τους, επισημαίνουν οι γιατροί, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους ασθενείς, όπως τονίζουν στην καταγγελία τους:

«Προσπαθούν να αποδείξουν πως οι μεν ενδιαφέρονται περισσότερο από τους δε (και τούμπαλιν) για τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατί η αλήθεια είναι πως και οι μεν και οι δε αυτές τις εορταστικές μέρες ζεσταίνονται μια χαρά στα σπίτια τους, στα γραφεία τους ή στο κτίριο της Βουλής ενώ αντίθετα οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς (για τους οποίους το ραντεβού της μετάγγισης αίματος είναι θέμα ζωής ή θανάτου), τουρτουρίζουν αβοήθητοι».

Οι γιατροί της ΑΡΣΙ του νοσοκομείου Νίκαιας δεν ανέχονται, όπως υποστηρίζουν, οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται διαρκώς από την πολιτεία ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού»:

«Δεν ανεχόμαστε οι ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες (όπως οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από χρόνιες αναιμίες) να αντιμετωπίζονται ως «περιττό βάρος». Δεν ανεχόμαστε το ΣΚΟΠΙΜΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ που γίνεται σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δικαιολογηθεί η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους και τα ΣΔΙΤ που προωθεί και προπαγανδίζει η σημερινή κυβέρνηση».

Οι γιατροί ζητούν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους όλοι οι αρμόδιοι αλλιώς υπογράφουν την ομολογία συνενοχής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν