Νοσοκομείο Μεσολογγίου: «Σάκος του μποξ» έγινε γιατρός από εξαγριωμένους συγγενείς

  • Γιάννα Σουλάκη
βίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων στοχοποιείται και προπηλακίζεται σε εφημερία από ασθενείς ή συγγενείς.

Απροστάτευτο δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις εφημερίες των νοσοκομείων, παρά τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε το στα τέλη Δεκεμβρίου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ομάδα εξαγριωμένων Ρομά επιτέθηκε σε γιατρό εφημερίας, αλλά και στους νοσηλευτές που εφημέρευαν, ενώ στη συνέχεια δεν υπήρξε καμία αυτεπάγγελτη συνέπεια για τους δράστες. Την καταγγελία έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τρώμε συνεχώς ξύλο και μέτρα δεν λαμβάνονται. Οι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου γίνανε για άλλη μια φορά «σάκος του μποξ» για τους Ρομά. Επανειλημμένως έχουμε φάει ξύλο. Την περασμένη Πέμπτη μεσάνυκτα προς Παρασκευή εισήχθη γυναίκα Ρομά στη Παθολογική Κλινική. Ακολούθησαν αρκετοί συνοδοί – συγγενείς της, οι οποίοι επιτέθηκαν στον γιατρό της κλινικής. Τον έδειραν, του έσπασαν τα γυαλιά. Απειλούσαν χυδαιότατα το νοσηλευτικό προσωπικό. Επενέβη η αστυνομία. Δεν συνελήφθη κανείς. Έφυγαν σαν να μη έχει συμβεί τίποτα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα πολλαπλά περιστατικά βίας στα νοσοκομεία, έχουν οδηγήσει το πολλαπλά εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, στα όριά του.  Οι γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν εντελώς απροστάτευτοι από την Πολιτεία και ζητούν να θεσπιστούν νόμοι για την αυτεπάγγελτη δίωξη των δραστών.

«Ο γιατρός φοβάται τη στοχοποίηση και δεν έκανε μήνυση», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί: «Οι δύο φύλακες του νοσοκομείου τι να έκαναν τη νύχτα; Μπορείς να τα βάλεις με δεκάδες Ρομά οπλισμένους; Θα σκοτωθούν συνάδελφοι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για καλύτερη φύλαξη όπως προσλήψεις φυλάκων συμβασιούχων, εκδίωξη των εργολάβων. Επιτέλους να διατεθούν χρήματα να προσληφθεί ικανός αριθμός συμβασιούχων φυλάκων. Η αστυνομία να κάνει συνεχώς περιπολίες γύρω από τα νοσοκομεία και να μην παρεμβαίνει κατόπιν εορτής», αναφέρει.

Η νομοθετική ρύθμιση

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ανακοινώσει νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχονται πολύ συχνά, γιατροί και νοσηλευτές εν ώρα υπηρεσίας στα νοσοκομεία, από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς τους.

Είχε κάνει μάλιστα ειδική μνεία στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι οποίες -όπως είχε πει- θα πρέπει να συνδράμουν νομικά, οικονομικά και ηθικά το θύμα. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

«Να γίνονται μηνύσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι προκαλούν βία σε βάρος του προσωπικού. Να δικάζονται παραδειγματικά οι νταήδες. Φανταστείτε την τρομάρα γιατρών, νοσηλευτών, φυλάκων μπροστά σε δεκάδες πάνοπλους εξαγριωμένους συγγενείς, εκτός εαυτού. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς στα Επείγοντα, δεν είμαστε θαυματοποιοί να αποτρέπουμε όλους τους θανάτους ασθενών», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.