Νοσοκομείο Λέρου: Απλήρωτοι 80 συμβασιούχοι – «Με τι κίνητρα να παραμείνουν; Θα φύγουν όλοι»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για δεκάδες εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λέρου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο να κάνει λόγο για διοικητική παράλειψη που άφησε 80 συμβασιούχους απλήρωτους, ακόμη και μέσα στις γιορτές.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Γιαννάκος, η μισθοδοσία των συμβασιούχων στη δημόσια υγεία καταβάλλεται συνήθως μεταξύ 9 και 10 κάθε μήνα, ωστόσο οι εργαζόμενοι στη Λέρο δεν είδαν ούτε μισθό (ούτε φυσικά δώρο Χριστουγέννων, που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στο Δημόσιο).

«Στις γιορτές οι 80 συμβασιούχοι του νοσοκομείου Λέρου δεν έλαβαν μισθό. Οι εν λόγω συνάδελφοι βρίσκονται σε απόγνωση», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική, καθώς –όπως σημειώνει– οι εργαζόμενοι έχουν ρυθμίσει βασικές τους υποχρεώσεις με βάση τη συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής. «Έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, νοίκια, δάνεια, τη συγκεκριμένη ημέρα καταβολής της μισθοδοσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από εργαζόμενους του νοσοκομείου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν πληρώθηκαν λόγω –όπως καταγγέλλεται– καθαρά διοικητικών λαθών. «Δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα χθες από δεκάδες συμβασιούχους, επικουρικούς εργαζόμενους του νοσοκομείου Λέρου ότι δεν πληρώθηκαν τη μισθοδοσία από διοικητικές παραλείψεις», τονίζει.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Λέρου, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να προειδοποιεί ότι για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, η παραίτηση είναι πάντα «στο τσεπάκι».

«Και μάλιστα που; Σε ένα νησί που όσοι δεν είναι ντόπιοι έχουν στο τσεπάκι την παραίτηση», σημειώνει.

Γιαννάκος: Πώς να μείνουν  οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ;

Ο Μιχάλης Γιαννάκος δεν κρύβει την αγανάκτησή του για τους χαμηλούς μισθούς και τις καθυστερήσεις, θέτοντας ευθέως το ερώτημα της παραμονής των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

«Λαμβάνουν που λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς που δεν φθάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους, δεν πληρώνονται και στην ώρα τους. Με τι κίνητρα να παραμείνουν;», επισημαίνει.

Για την ΠΟΕΔΗΝ, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό και διοικητικό, με ευθείες αιχμές για αδιαφορία και έλλειψη λογοδοσίας.

«Όλα αυτά από διοικητική αδιαφορία. Θα αποδοθούν ευθύνες; Αμφιβάλουμε», προσθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Η Ομοσπονδία ζητά άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει λύση, το νοσοκομείο θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

«Να παρέμβει αμέσως ο υπουργός Υγείας προκειμένου να πληρωθεί ο μισθός των εργαζομένων. Θα μας φύγουν όλοι και το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει εκρηκτικό πρόβλημα λειτουργίας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.