Νοσοκομείο Λαμίας: «Ιδού πώς και με πόσους γιατρούς βγαίνουν οι εφημερίες»

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρυσοχοΐδης
Το "ημερολόγιο της εφημερίας του τρόμου" θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας, για την υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Σύμφωνα με τους ίδιους, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας «βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του» και κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, ενώ παραθέτουν παραδείγματα και το αναλυτικό πρόγραμμα των εφημεριών, το οποίο αποδεικνύει την υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων και τις επισφαλείς για τους ασθενείς συνθήκες περίθαλψης.

«Η σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση νόμων που οδηγούν σε «εντέλλεσθε», αναγκαστική εφημέρευση δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξαναγκάζουν τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς σε αλλότρια εργασία από αυτή της ειδικότητας τους και της θέσης τους στο νοσοκομείο χρησιμοποιώντας νομιμοφανή τεχνάσματα για την νομική τους κάλυψη», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Το αναισθησιολογικό τμήμα, όπως λένε, από την αρχή του μήνα, λειτουργεί στο εξής εφημεριακό καθεστώς:

  • 3 εφημερίες από Αναισθησιολόγους άλλης δομής,
  • 1 εφημερία από Αναισθησιολόγο της ΜΕΘ,
  • 2 εφημερίες από τον ιδιώτη Αναισθησιολόγο που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο για μία εφημερία την εβδομάδα
  • 10 εφημερίες από τον μοναδικό μόνιμο Αναισθησιολόγο του νοσοκομείου

Η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ κάνει διάφορες «πατέντες» για να μπαλώσει την κατάσταση, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών.

Νοσοκομείο Λαμίας: Πώς λειτούργησε το περασμένο Σάββατο, ημέρα γενικής εφημερίας

Το Νοσοκομείο Λαμίας στην 24ωρη Γενική εφημερία (όπως κάθε μέρα) του Σαββάτου 14/10/23:

Το ΤΕΠ καλυπτόταν από 2 ειδικευόμενους Ιατρούς Μαιευτικής-Γυναικολογίας, υπεύθυνους για τα χειρουργικά περιστατικά και ένας ειδικευόμενος Παθολογίας με θητεία μόλις 2 μηνών, υπεύθυνος για τα παθολογικά περιστατικά.

Παθολογική κλινική: Υπεύθυνη 1 δ/ντρια Παθολόγος για >30 νοσηλευόμενους ασθενείς Επιπροσθέτως η εφημερία δεν είχε κάλυψη από:
Πνευμονολόγο σε κλινική με περισσότερους από 20 ασθενείς, Νευρολόγο, Ουρολόγο, ΩΡΛ.

«Φήμες αναφέρουν ότι η διοίκηση ζήτησε; ανάγκασε; τον ειδικευμένο γιατρό του ΤΕΠ, ο οποίος εφημέρευε την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα να περνά ανά κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα (ακούστηκε το τετράωρο) από το ΤΕΠ. Με τον τρόπο αυτό του μετέθεσαν ατύπως την νομική ευθύνη για το καλό της δημόσιας υγείας, φυσικά», αναφέρουν οι γιατροί.

Πώς λειτούργησε στην εφημερία της Δευτέρας 16/10/2023

Δεν εφημέρευαν Πνευμονολόγος, Νευρολόγος, Ουρολόγος, ΩΡΛ. Το ΤΕΠ καλυπτόταν από ένα Γενικό Χειρουργό με εντέλλεσθε από τη χειρουργική κλινική, ενώ στο μηνιαίο πρόγραμμα της κλινικής του ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, και δύο ειδικευόμενους (καρδιολογίας και χειρουργικής).

«Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνουν την εφημερία της χειρουργικής κλινικής και ταυτόχρονα αποποιούνται κάθε νομικής ευθύνης», σημειώνουν και αναρωτιούνται:

«Υπάρχει κανείς νομικός, ή εισαγγελέας σε αυτή τη χώρα που να γνωρίζει τους νόμους σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΠ, την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας, αν μπορεί να υπάρχει κλινική με έναν υπηρετούντα γιατρό που να νοσηλεύει ασθενείς και να δίνει και ειδικότητα; Μπορεί ένας Αναισθησιολόγος σε 16 μέρες να έχει κάνει 10 εφημερίες; ή γιατρός να εφημερεύει για περισσότερους από 30 ασθενείς; Μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με λιγότερο από το 50% των προβλεπομένων θέσεων ιατρικού προσωπικού;», λένε οι γιατροί και καταλήγουν:

«Ας μας πει κάποιος γιατί στα δικά μας μάτια όλα αυτά οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο. Το πάμε και θα δούμε δεν είναι πολιτική. Είναι εγκληματική αμέλεια. Ούτε καν αμέλεια μετά από τόσες προειδοποιήσεις».