Νοσοκομείο Γιαννιτσών: «Βροχή» παραιτήσεων παθολόγων εξαιτίας δύσκολων συνθηκών εργασίας

  • Iatropedia newsroom
Χρέη παθολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών εκτελούν πλέον άλλες ειδικότητες, ώστε να βγουν οι εφημερίες.

Ξέμεινε από παθολόγους το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς σε παραίτηση εξαναγκάστηκαν … 8 γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν, όπως λένε οι ίδιοι.

Ένα μήνα μετά την κατάρρευση γιατρού ακτινολόγου σε ώρα υπηρεσίας στο νοσοκομείο Γιαννιτσών ο οποίος κάλυπτε μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η λειτουργία της παθολογικής κλινικής καθώς έμειναν μόνο δύο παθολόγοι για να εξυπηρετήσουν τα καθημερινά τακτικά και έκτακτα περιστατικά αλλά και τις εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Κύμα παραιτήσεων στο νοσοκομείο

Όλα ξεκίνησαν μετά το κύμα παραιτήσεων που παρατηρήθηκε στην παθολογική κλινική λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας που αναγκάζονταν να δουλέψουν οι γιατροί όπως λένε οι εργαζόμενοι.

Από το νοσοκομείο Γιαννιτσών παραιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες ο διευθυντής της παθολογικής και δύο επιμελητές γιατροί ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου αποφάσισαν να φύγουν και να συνεχίσουν σε άλλα νοσοκομείο και οι πέντε ειδικευόμενοι γιατροί παθολογίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Πλέον από τους συνολικά 4 παθολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο οι μισοί είναι σε αναρρωτική άδεια με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιστράτευσε άλλες ειδικότητες κα προχώρησε σε μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να μπορέσει να εξυπηρετήσει προσωρινά το πρόβλημα.

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση διενεργήθηκε εφημέρευση δίχως Ειδικό Παθολόγο

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της τη δική της εκδοχή σχετικά με την έλλειψη γιατρών στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, αλλά και το καθεστώς επισφάλειας στη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου:

– Η στελέχωση σε Ιατρικό Προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής της ΝΜ Γιαννιτσών αριθμούσε στις αρχές Δεκέμβριου 5 Ειδικούς Παθολόγους (εκ τον οποίων η 1 Ιατρός βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αναρρωτική άδεια) και 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς (εκ των οποίων οι 5 υπηρετούσαν σε καθεστώς παράτασης).

Επίσης, 1 επιπλέον Ιδιώτης Ειδικός Παθολόγος είχε συνάψει σύμβαση με καθεστώς παροχής υπηρεσιών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Η πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων Ιατρών ΕΣΥ για 2 Ειδικούς Παθολόγους (1 θέση Διευθυντή και 1 Επιμελητή Β`) τον Αύγουστο του 2022 απέβη άγονη.

Από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και την έναρξη του έτους παραιτήθηκαν σταδιακά οι 7 από τους 9 Ειδικευόμενους Ιατρούς καθώς και 1 Επικουρική Ειδική Παθολόγος. Επίσης στο ίδιο διάστημα προστέθηκαν ακόμα 2 ολιγοήμερες αναρρωτικές άδειες Ειδικών Παθολόγων.

– Ήδη από τις 05.01.2023 έχουν προηγηθεί σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ η μετακίνηση 1 Ειδικού Παθολόγου για εφημεριακή κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής και 2 Γενικών Ιατρών.

Υπήρξε επίσης αίτημα και ενδιαφέρον για πρόσληψη ιδιώτη Ειδικού Παθολόγου προς τους Ιατρικούς Συλλόγους (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας) και την Ελληνική Παθολογική Εταιρεία δίχως όμως κάποια ανταπόκριση.

Επιπλέον δεν υπάρχει διαθέσιμος Ειδικός Παθολόγος και στον ηλεκτρονικό κατάλογο Επικουρικών Ιατρών που διατηρείται στην 3η ΥΠΕ. Κατόπιν γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΝΜ Γιαννιτσών αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και αξιοποίηση των Ιατρών του Παθολογικού Τομέα για την περαιτέρω υποστήριξη των Παθολογικών ΤΕΠ για την διεκπεραίωση περιστατικών της ειδικότητας τους με την συνδρομή και Γενικών Ιατρών.

«Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση διενεργήθηκε εφημέρευση δίχως Ειδικό Παθολόγο στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών», σημειώνει το Νοσοκομείο και καταλήγει:

«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με την Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και τα Επιστημονικά Όργανα του Νοσοκομείου παραμένουν σε εγρήγορση διασφαλίζοντας την επαρκή και ασφαλή διαχείριση των περιστατικών που προσέρχονται. Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες (έξαρση ιώσεων και Covid 19)αποτελεί προϋπόθεση η σύμπραξη και συνεννόηση των εμπλεκομένων δυνάμεων εντός Νοσοκομείου Γιαννιτσών για την ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής».