Νοσοκομείο «Αττικόν»: Αναζητούνται επειγόντως 150 νοσηλευτές

 • Γιάννα Σουλάκη
Αττικόν
Καταρρέει η λειτουργία του Νοσοκομείου "Αττικόν" λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», κατατέθηκαν τα πραγματικά στοιχεία που -σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων- αποδεικνύουν τη δραματική υποστελέχωση που επικρατεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση για το νοσηλευτικό προσωπικό στο Αττικό εκφράζεται εύστοχα από το «κάθε φέτος και χειρότερα».

«Από την πανδημία και μετά βιώνουμε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων μας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Τα πραγματικά στοιχεία για το Αττικό νοσοκομείο είναι τα εξής:

 •         Μόνιμοι νοσηλευτές: από τις 816 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 522
 •         Συμβασιούχοι νοσηλευτές: υπηρετούν 130 επικουρικοί και 23 με πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν δε, πως οι προβλεπόμενες θέσεις αφορούν τους παλιούς απαρχαιωμένους οργανισμούς του Δημοσίου. «Οι ανάγκες από τότε είναι πολλαπλάσιες αφού έχουν ανοίξει νέα τμήματα. Ακόμα όμως και με αυτά τα στοιχεία υπάρχει έλλειμμα 150 νοσηλευτών!!!», όπως λένε.

Σε εργασιακή εξουθένωση οι εργαζόμενοι

Η τραγική κατάσταση στο Αττικό αποτυπώνεται με τα εξής κανιβαλικά στοιχεία που έχουν γίνει εφιαλτική καθημερινότητα.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν:

 •      Αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, δουλειά με εξοντωτικούς ρυθμούς που οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες συναδέλφους, ακόμα και μόνιμους.
 •      Αλλεπάλληλες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από τμήμα σε τμήμα. Ένας νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει σε 2 και 3 τμήματα μέσα σε μία εβδομάδα.
 •      Άνοιγμα νέων τμημάτων χωρίς την απαραίτητη πρόβλεψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εγκαίνια σε άδεια από εργαζόμενους κτίρια που για να γεμίσουν έστω και για μία βάρδια αδειάζουν άλλα τμήματα. Οι κυβερνώντες και οι διοικούντες για να μπαλώσουν μία τρύπα, ανοίγουν δύο.
 •      Σε αρκετές κλινικές δεν βγαίνουν τα προγράμματα ενώ η 24ωρη εργασία έχει γίνει καθεστώς (βάρδια πρωί- νύχτα- απόγευμα μέσα σε δύο 24ωρα)
 •      Χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες
 •      Άδειες του καλοκαιριού στον αέρα (είτε ή το πολύ δύο εβδομάδες είτε με προκαθορισμένες ημερομηνίες λες και δεν έχουμε οικογένεια)
 •      Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς αφού τα ράντζα παρά τα παραμύθια του Υπουργείου ζουν και βασιλεύουν!
 •      Ιδιαίτερο πρόβλημα με τις Μαίες του νοσοκομείου μας που υπηρετουν 26 μόνιμες σε σύνολο 35 οργανικών θέσεων και καλύπτουν τη Γυναικολογική- Μαιευτική κλινική, το μαιευτήριο, τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, τη ΜΕΘ Παίδων, τα εξωτερικά ιατρεία και τα Γυναικολογικά Επείγοντα. Η τελευταία Μαία προσλήφθηκε το 2016!

20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών

Στον 21ο αιώνα μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι και εξηγούν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν 20.000 κενά σε οργανικές θέσεις νοσηλευτών, να δουλεύουν 5ήμερο- 6 ωρο.

Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει σωστή αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή και ο νοσηλευτής να ζει αξιοπρεπώς από το μισθό του.

«Ο κλάδος μας συνεχίζει, με ευθύνη των πολιτικών όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και υποστελέχωση, μισθολογικές αδικίες και άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πολυδιάσπαση και άλυτα προβλήματα που αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του που είναι γυναίκες και ειδικά μωρομάνες (άδειες μητρότητας, επιδόματα, παιδικοί σταθμοί κλπ)».

Έτσι, η Γενική Συνέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού αποφάσισε τα εξής:

 •     Κοινοποίηση των προβλημάτων σε Υπουργείο Υγείας, ΜΜΕ, ελληνικό κοινοβούλιο.
 •     Αν δεν παρθούν μέτρα προειδοποιούμε ότι θα προβούμε σε  συνεχόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις καθώς και σε επ’ αόριστο αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων που λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς
 •     Παρέμβαση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και δέσμευση για έγκριση των θέσεων που δεν καλύπτονται καθώς και μέτρα για να χορηγηθεί στο προσωπικό η άδεια καλοκαιριού
 •     Συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.