Νοσοκομείο «Αττικόν»: Αναβρασμός μετά την εξαγγελία ίδρυσης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Μητέρα και το Παιδί

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μεταφορά των παιδιατρικών και γυναικολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών). Το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικόν, «Αναγέννηση», κάνει λόγο για «τυχοδιωκτικό σχέδιο» που όχι μόνο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα με τα ράντζα, αλλά κινδυνεύει να υποβαθμίσει σοβαρά τη δημόσια παιδιατρική και μαιευτική περίθαλψη.
Η εξαγγελία ήρθε δια στόματος του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και προβλέπει τρεις βασικές αλλαγές:
- Την ενσωμάτωση του πρώην Λοιμωδών στο οργανόγραμμα του Αττικόν ως αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα.
- Τη μεταφορά κρίσιμων κλινικών του Αττικόν – παιδιατρική, γυναικολογική, μαιευτική, παιδοχειρουργική, Μονάδα Παίδων και Νεογνών – στο κτίριο του πρώην Λοιμωδών.
- Τη δημιουργία νέων παθολογικών πτερύγων στους χώρους που θα αδειάσουν στο Αττικόν, με στόχο την αποσυμφόρηση των επειγόντων.
Συγκερκιμένα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επικεντρωμένου αποκλειστικά στη Μητέρα και το Παιδί, στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «η Αγία Βαρβάρα».
Το νοσοκομειο, όπως είπε, σήμερα λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του και βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το «Αττικόν». Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μετεγγατάσταση στο «Αγία Βαρβάρα» όλων των σχετικών με τη μητέρα και το παιδί κλινικών του Νοσοκομείου «Αττικόν» (Γυναικολογικές, Μαιευτικές και Παιδιατρικές Κλινικές) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
«Θα δώσουμε στην πραγματικότητα ένα παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αλλά και γυναικολογικό νοσοκομείο στην Δυτική Αττική (με το όνομα) «Αττικόν», με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές του «Αττικόν», με το προσωπικό του «Αττικόν», που θα πάνε σε αυτό το νοσοκομείο. Θα αδειάσουμε τις κλινικές αυτές από το κυρίως κτίριο, στις οποίες θα επεκτείνουμε τις παθολογικές κλινικές του «Αττικόν», για να απορροφήσουμε τα ράντζα και να προσθέσουμε 200-250 κρεβάτια», υπογράμμισε ο ίδιος.
Εργαζόμενοι «Αττικόν»: «Απλή ανακατανομή, όχι λύση»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει νέα δομή, αλλά πρόκειται για «μετακόμιση» ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών, χωρίς εξασφάλιση επαρκούς στελέχωσης ή υλικοτεχνικής υποδομής. Όπως σημειώνουν, αν υπήρχε πραγματική πρόθεση αντιμετώπισης των ράντζων, η κυβέρνηση θα επανεκκινούσε πλήρως και αυτόνομα το Λοιμωδών, με δικό του οργανισμό, μόνιμο προσωπικό και πλήρη λειτουργικότητα.
Το Σωματείο προειδοποιεί πως η αποκοπή των παιδιατρικών και γυναικολογικών κλινικών από το υπόλοιπο οικοσύστημα του Αττικόν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.
Όπως επισημαίνουν οι εργαζομενοι, οι νέες δομές στο πρώην Λοιμωδών δεν θα έχουν κρίσιμες υποστηρικτικές ειδικότητες όπως ΩΡΛ, ακτινολογικά ή εργαστηριακά τμήματα σε 24ωρη βάση. Πώς θα εξυπηρετηθεί ένα παιδί που χρειάζεται βρογχοσκόπηση, γαστροσκόπηση ή τομογραφία; αναρωτιούνται.
«Μήπως τελικά ο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες;» προσθέτουν.
Το σχέδιο προβλέπει και νέες παθολογικές πτέρυγες, αλλά οι εργαζόμενοι θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας. Μόνο για να λειτουργήσουν δύο νέες πτέρυγες απαιτούνται τουλάχιστον 32 νοσηλευτές.
Σήμερα, το νοσοκομείο, όπως λένε, λειτουργεί με έλλειψη 130 νοσηλευτών. Ουσιαστικά, για να υλοποιηθεί το σχέδιο χωρίς να τιναχθεί το σύστημα στον αέρα, χρειάζονται άμεσα 170 επιπλέον άτομα. Οι προσλήψεις που «τρέχουν», όπως εξηγούν, δεν καλύπτουν καν τις αποχωρήσεις.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Το Σωματείο ζητά την άμεση ακύρωση των σχεδίων μεταφοράς και διεκδικεί:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
- Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών ως σύγχρονης, αυτόνομης δημόσιας δομής υγείας, αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση.
Τέλος, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, η υγειονομική καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών στην Δυτική Αττική ίσως αλλάξει δραματικά.